Kyjevem otřáslo několik explozí, způsobily je ruské drony. Informace o obětech nejsou známé

Ruské útoky na Kyjev (17. 10. 2022)

Ruské útoky na Kyjev (17. 10. 2022) Zdroj: Reuters

Ruské útoky na Kyjev (17. 10. 2022)
Ruské útoky na Kyjev (17. 10. 2022)
Ruské útoky na Kyjev (17. 10. 2022)
Ruské útoky na Kyjev (17. 10. 2022)
Ruské útoky na Kyjev (17. 10. 2022)
7
Fotogalerie

Centrem ukrajinského hlavního města Kyjeva otřásly další dvě exploze, uvedl na sociální platformě telegram starosta Vitalij Kličko. Další výbuchy hlásí rovněž agentura Reuters s odvoláním na očitého svědka. Podle Klička a tiskových agentur už dříve ráno zahřměly v centru metropole výbuchy. Útoky měly na svědomí ruské bezpilotní letouny, sdělil Kličko i šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. Ukrajinská metropole byla spolu s dalšímu ukrajinskými městy přesně před týdnem cílem masivních ruských útoků.

Krátce před prvním výbuchem se Kyjevem rozezněly poplašné sirény. Kličko na sociálních sítích informoval o explozích v kyjevské Ševčenkivské čtvrti v centru města. Tam podle něj drony, které při zásahu cíle vybuchnou, způsobily požár v nerezidenční budově a poškodily obytné domy. Na místě zasahují hasiči a záchranáři.

„Informace o obětech se ujasňují,“ napsal Kličko.

Novináři agentury AFP zaznamenali tři exploze v 6:35, 6:45 a 6:58 místního času (5:35, 5:45 a 5:58 středoevropského).

Souboj ruského a ukrajinského dronu

Video placeholde
Souboj ruského a ukrajinského dronu • Nexta (Twitter)

„Metropoli napadly kamikadze drony,“ napsal na telegramu Jermak. Informace o původů útoků nelze nezávisle ověřit.

Rusko minulé pondělí v ranní dopravní špičce pomocí raket, střel dlouhého doletu, letectva i dronů masivně zaútočilo na ukrajinská města a energetickou infrastrukturu. Při úderech zahynulo nejméně 19 lidí a přes sto jich bylo zraněných. V menších rozsahu útoky pokračovaly ráno v úterý 11. října. Jednalo se o jeden z nejrozsáhlejších útoků vůči Ukrajině od prvních týdnů ruské invaze.