Lodě mířící na Ukrajinu budeme považovat za přepravce vojenského nákladu, hrozí Rusko

Lodě v Černém moři převážející ukrajinské obilí (6.8.2022)

Lodě v Černém moři převážející ukrajinské obilí (6.8.2022) Zdroj: Reuters

Rusko bude od čtvrtka 20. července považovat všechny lodě, které poplují do ukrajinských černomořských přístavů, za potenciální dopravce vojenského nákladu. Podle agentury TASS to dnes uvedlo ruské ministerstvo obrany s tím, že některé části Černého moře byly prohlášeny za „dočasně nebezpečné“ pro plavbu. Moskva v pondělí uvedla, že pozastavuje svou účast na černomořských obilných dohodách, které od loňského léta umožňovaly i přes boje na Ukrajině vyvážet ukrajinské zemědělské produkty.

„V souvislosti s ukončením černomořské iniciativy a zredukováním námořního humanitárního koridoru budou od 00:00 hodin moskevského času dne 20. července (dnešních 23:00 SELČ) všechny lodě na cestě do ukrajinských přístavů v Černém moři považovány za potenciální přepravce nákladů vojenského zaměření,“ uvedl ruský resort obrany.

Země, pod jejichž vlajkou taková plavidla poplují, bude Rusko podle ministerstva považovat za zapojené do konfliktu na straně Kyjeva, píše TASS. Moskva rovněž prohlásila „řadu míst v severozápadní a jihovýchodní části mezinárodních vod Černého moře za dočasně nebezpečné pro plavbu“.

Ukrajina se brání ruské vojenské agresi od loňského února. Součástí ujednání ohledně přepravy zemědělských produktů z Ukrajiny zprostředkovaného Tureckem a OSN byla mimo jiné také ochrana nákladních lodí připlouvajících a vyplouvajících ze tří ukrajinských přístavů - Oděsy, Čornomorsku a Južneho.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v reakci na pondělní oznámení Moskvy uvedl, že je třeba udělat vše pro to, aby černomořský koridor pro export obilí mohl být nadále využíván, a to i bez Ruska. Jeho země mezitím už druhou noc v řadě čelila masivním ruským vzdušným útokům, které se podle ukrajinského letectva zaměřily na Oděskou oblast na jihu Ukrajiny a zasažen byl také přístav v Oděse. Podle Zelenského Rusové údery úmyslně zaměřili na zařízení pro vývoz ukrajinského obilí.

Šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak uvedl, že útokem na Oděsu chce Rusko působit problémy v zemích globálního jihu. Ty jsou mnohdy na dovozu ukrajinského obilí závislé.