Ruský rubl se vyšplhal nejvýš od zahájení útoku na Ukrajinu. Někteří odborníci to zpochybňují

Ruský rubl.

Ruský rubl. Zdroj: Reuters

Ruský rubl.
Ruský rubl.
Ruský rubl.
Ruský rubl.
Ruský rubl.
7
Fotogalerie

Ruský rubl během čtvrtečního obchodování v Moskvě výrazně zpevnil. Dostal se tak až na nejsilnější úroveň od 11. února, tedy od doby před zahájením ruského útoku na Ukrajinu, napsala agentura Reuters. Sankce uvalené na Rusko vedly k propadu rublu na rekordní minima, později se však ruská měna zotavila. Přispěly k tomu kroky ruských úřadů, například výrazné zvýšení úrokových sazeb či nařízení, aby ruské podnik směňovaly za rubly 80 procent devizových příjmů.

Krátce po 14 hodině americký dolar vůči ruskému rublu ztrácel téměř pět procent a pohyboval se v blízkosti 76 RUB/USD, v ranních hodinách sestoupil až na 74,2625 RUB/USD. V uplynulých týdnech se přitom podle agentury Bloomberg díky sankcím vyšplhal až na 121,5 RUB/USD.

Video placeholde
Proč Rusko rozpoutalo násilnou invazi na Ukrajině? • Videohub

Ruská centrální banka koncem února ve snaze o podporu domácí měny více než zdvojnásobila základní úrokovou sazbu na 20 procent z předchozích 9,5 procenta. Rusko v reakci na západní sankce zavedlo rovněž restrikce pro pohyb kapitálu.

Někteří odborníci proto zpochybňují význam návratu rublu na úrovně z doby před zahájením útoku na Ukrajinu. „Vzhledem ke všem opatřením, která úřady zavedly, nejde o měnu s volně pohyblivým kurzem,“ uvedl analytik Guillaume Tresca ze společnosti Generali Insurance Asset Management.

Rychlé oživení rublu podle agentury Bloomberg nicméně znamená pro ruského prezidenta Vladimira Putina významný úspěch na domácí scéně, protože řada Rusů pokládá kurz rublu vůči dolaru za důležitý ukazatel stavu domácí ekonomiky.