Byl jsem v PPF krátce. Měli jinou představu, jak se má firma chovat, říká bývalý diplomat Kolář

Video placeholde

„Nepovažuji za nutné, aby Česko mělo velvyslance v Rusku,“ uvedl v pořadu Hráči Petr Kolář, poradce českého prezidenta Petra Pavla a bývalý diplomat. Krátce hovořil i o svém ročním působení v PPF. „Byl jsem v PPF krátce, protože jsem měl jinou představu a jinou koncepci toho, jak se má firma tohoto kalibru chovat,“ uvedl Kolář. 

Na otázku moderátorky, zda radil celé skupině, ať nepodlézají Číně, odpověděl: „Tak třeba takhle to nějak nechme.“

„Celou dobu se snažím, aby česká zahraniční politika takhle fungovala, aby byla sebevědomá. I v komerční oblasti jsem k tomu přistupoval tak, že musíme umět vysvětlit, proč to, co děláme, je vzájemně výhodné,“ dodal Kolář k tématu. 

Více se dozvíte v rozhovoru v pořadu Hráči. 

Kdo je Petr Kolář?

Petr Kolář je jedním z poradců nově zvoleného prezidenta Petra Pavla. Už během kampaně bylo Kolářovo jméno hodně diskutováno. Sám prohlásil, že v Pavlovi dřímal talent, ale až on sám z něj dokázal vybrousit diamant. 

Sám je především zkušeným diplomatem, byl velvyslancem ve Švédsku, Irsku, USA a Rusku. Přispěl také k pádu Klausovy vlády v roce 1997, když jako blízký spolupracovník tehdejšího ministra zahraničí Josefa Zieleniece potvrdil, že špičky ODS vědí o machinacích se sponzory.

Poté, co odešel z diplomacie, zavítal do soukromého sektoru. Zhruba rok pracoval pro skupinu PPF a dnes pracuje pro americkou lobistickou a advokátní kancelář Squire Patton Boggs. Svého byznysu se, přestože je poradcem Pavla, nechce vzdát.