Co vám (ne)uteklo: Plyn může Česko uvrhnout do cenové krize, zámky zlevňují, autoland čelí krizi

Video placeholde

Důchody prohloubí díru v rozpočtu. Ceny plynu mohou vyvolat cenovou krizi. Kalhotky a slipy vydělávají Babišovi čím dál víc. Zámky zlevňují. Z úspěšného Knihobotu odchází zakladatel firmy. 

Nestíháte během pracovního týdne sledovat dění z byznysu, nemáte čas vše přečíst? Právě pro vás jsme sestavili přehled toho nejzajímavějšího, o čem jsme v uplynulém týdnu v deníku E15 psali.

Měli bychom se připravit na cenovou krizi, varuje šéf Pražské plynárenské Martin Pacovský

Ruská federace tento týden šokovala Evropskou unii, když zarazila přívod zemního plynu do Polska a Bulharska. Stejný osud může brzy postihnout také Česko, které je na ruských dodávkách tohoto paliva silně závislé. Podle předsedy představenstva Pražské plynárenské Martina Pacovského se však minimálně pro domácnosti energetické zdroje zajistit podaří. „Riziko vidím spíš v cenovém vývoji. Plyn klidně může stát i 250 eur za megawatthodinu,“ tvrdí Pacovský v rozhovoru s deníkem E15.

Kalhotky a slipy vydělávají Babišovi čím dál víc. Astratex těží i ze spolupráce s Amazonem

Expremiérovi Andreji Babišovi (ANO) pandemie příliš politických „bodů“ nepřihrála, pomohla mu ale k vyšším finančním příjmům z e-commerce. Největší online prodejce spodního prádla ve střední a východní Evropě Astratex, jenž patří do skupiny Hartenberg z Babišových svěřenských fondů, totiž dál výrazně rostl i díky masivnímu přechodu nakupujících z kamenných obchodů na internet. Poprvé ve své více než dvacetileté historii překonal miliardovou hranici tržeb a těžil i z další expanze do Evropy, ke které využil spolupráci s Amazonem.

Vyšší důchody a příspěvek za vychované dítě prohloubí díru v rozpočtu o padesát miliard

Dvojí mimořádné zvýšení důchodů v letošním roce vyjde až na třicet miliard korun, plyne z aktuálních propočtů ministerstva financí a odborníků. Obě zákonná opatření jsou trvalá. Valorizace zapříčiněné vysokou inflací tak zatíží penzijní systém i v dalších letech.

Chátrající zámky zlevňují. Ceny některých klesly pod cenu bytu v Praze

Ceny běžných nemovitostí dál rostou. Co se ale týká zámků před rekonstrukcí, pociťuje realitní trh opačný trend. Pandemií oslabenou ekonomiku nově negativně ovlivňuje válka na Ukrajině a výrazně rostoucí náklady na pořízení materiálu a na stavební práce.

Autolandu docházejí peníze a chce kurzarbeit. Zakázek ubývá v éře zdražování

Motor české ekonomiky se začíná nebezpečně zadrhávat a volá stát o pomoc. Automobilovému průmyslu chybějí čipy, kabelové svazky i další díly. Výroba automobilek nejen v Česku, ale v celé Evropské unii se proto letos krčila hluboko pod svými možnostmi. Rozsáhlé tuzemské síti dodavatelů ubývá zakázek v době, kdy čelí strmému růstu cen elektřiny, plynu, surovin i materiálů a silnému tlaku na zvyšování mezd v éře bující inflace.    

Domácnosti s hypotékou projdou šokem. O tisíce dražší splátky mohou vést ke krachům

Majitelé hypoték, kterým letos končí fixace a nevyužili loňských výhodnějších podmínek, mohou být z nové výše své splátky velmi zaskočeni. Banky jim totiž při refinancování či refixaci nabídnou novou sazbu až nad úrovní čtyř procent. Pro většinu domácností to bude znamenat zdvojnásobení úroku a nárůst měsíční splátky o tisíce korun. Podle odborníků se některé domácnosti dostanou až na hranici svého rodinného rozpočtu a budou mít problém hypotéky splácet.

Z Knihobotu odchází zakladatel, ale český startup nabírá peníze a expanduje do ciziny

Společnost Knihobot, která zprostředkovává prodej knih z druhé ruky, prochází dramatickým obdobím. Odchází z ní jeden ze spoluzakladatelů Pavel Pekař, a investiční skupina Miton naopak posiluje svůj podíl na 45 procent. Knihobot se zároveň chystá na expanzi do Rakouska a na Slovensko, zatímco vstup do Německa ještě odkládá.