Chátrající zámky zlevňují. Ceny některých klesly pod cenu bytu v Praze

Zámek Citoliby

Zámek Citoliby Zdroj: archiv e15

Zámek Kounice
Zámek Brody u Podbořan
3
Fotogalerie

Ceny běžných nemovitostí dál rostou. Co se ale týká zámků před rekonstrukcí, pociťuje realitní trh opačný trend. Pandemií oslabenou ekonomiku nově negativně ovlivňuje válka na Ukrajině a výrazně rostoucí náklady na pořízení materiálu a na stavební práce.

Majitelé zámků, kteří chtějí nemovitost prodat, z těchto důvodů ceny snižují. „Naopak u historických nemovitostí po kompletní rekonstrukci zaznamenávám tendenci vzhledem k situaci na trhu ceny spíše zvyšovat. Budoucí majitel nebude mít ale starosti s tím, co rekonstrukci historicky chráněného objektu doprovází,“ uvádí specialistka na historické nemovitosti realitní kanceláře Luxent Lenka Munter.

Ceny zámků, které čekala rekonstrukce, v době před pandemií začínaly zhruba na 12 milionech – podle stavu objektu a velikosti přilehlého pozemku.

Oslovení realitní makléři uvedli, že přibývá lidí, kteří si koupili historickou nemovitost a nyní zjistili, že pokračovat v rekonstrukci je v současné době finančně neúnosné. „Rozhodli se tak historickou nemovitost prodat za nižší cenu, než za jakou ji koupili před lety,“ popisuje situaci realitní makléř Martin Poniklý.

„Majitelé zámků určených k totální rekonstrukci jsou v současné době ochotni zlevňovat. Náklady totiž stoupají a vlastníci, kteří své zámky nyní prodávají, si to uvědomují. Kupujícím se tak po případné slevě z kupní ceny mohou alespoň částečně vykompenzovat zvýšené náklady, s nimiž při rozsáhlé rekonstrukci musejí počítat,“ potvrzuje situaci Munter.

Ruské investory nahradili tuzemští

V prvním čtvrtletí letošního roku se vzhledem k obavám z válečného konfliktu začala do trhu s historickými nemovitostmi promítat rovněž velká nervozita. Nyní podle makléřů historické nemovitosti nejvíce poptávají Češi, dříve byl velice silný zájem investorů z Ruska. „Rusové a Bělorusové na našem území skupovali historické nemovitosti již od devadesátých let. Už před několika lety se to ale změnilo. Chátrající památky začali ve velkém prodávat. V současné době ještě existují některé tyto zámky na trhu, ale vzhledem ke stále progresivněji se vyvíjejícím sankcím představuje investice do jejich nákupu značný risk,“ Munter.

Jednou z ruských podnikatelek, která si zámek za západě Čech koupila a dává jej dohromady, je Darja Krstev. Ta v Česku žije a podniká čtrnáct let a před čtyřmi lety se pustila do rekonstrukce zámečku Otín na Tachovsku. „Za kolik jsem zámek koupila, nemohu říct, ale padl na to výtěžek z prodeje bytu v centru Prahy,“ uvádí k transakci podnikatelka. Koupě zchátralé nemovitosti v říjnu 2018 byla prvním krokem. V průběhu následujícího roku se podařilo zastavit chátrání zámku, připravit první část projektu rekonstrukce a navrhnout koncept, jenž kromě rekonstrukce zámku myslí i na jeho návrat do života.

Rekonstrukce zámku Otín v režii podnikatelky průběžně pokračuje i přes růst nákladů. Darja Krstev již na zámku bydlí a aktuálně zde ubytovala ukrajinskou rodinu. „Bydlí u nás na zámku od začátku března, je z městečka Rovno. Jsou to příbuzní paní, kterou jsem plánovala u sebe v agentuře letos zaměstnat,“ popisuje situaci Krstev a dodává, že rekonstrukce se letos zpomalí. „Všechno extrémně zdražilo a rozpočet se tím vyčerpal. V létě přemýšlíme, že otevřeme kino a kemp, práce se kvůli financím zpomalily,“ popisuje situaci podnikatelka s tím, že o prodeji v žádném případě nepřemýšlí.

Zámek lze koupit i do 10 milionů

Ceny barokních zámků, jež jsou v současné době na trhu, se cenově výrazně liší. Zřejmě nejlevnější zámeckou nemovitostí, která se nyní v Česku prodává za cenu 8,5 milionu korun, je malý barokní zámek Brody u Podbořan s hektarovým pozemkem. O deset milionů vyšší je prodejní cena zámku Cítoliby, který navíc vyžaduje rekonstrukci. V nabídce jsou ale i zámky za vyšší desítky milionů. Jako příklad poslouží zámek Kounice za 72 milionů.

„To je bezpochyby velkou výzvou. Představuje totiž rozsáhlý barokní komplex. Cena 72 milionů o dost převyšuje předchozí nemovitosti, což je dáno právě bezprostřední blízkostí Prahy, objemem pozemků a zámeckých budov včetně špýcharu,“ uvádí Munter.

Podívejte se na nejdražší domy v Česku

Video placeholde
Nejdražší domy České republiky • Videohub