Co vám (ne)uteklo: Rolexky v Pařížské nekoupíte, EU nakoupí hasičská letadla, Gigafactory je blíže

Video placeholde

Pařížská má vyprodáno. EU nakoupí 22 letadel Canadair. Padá další dluhopisář. Vláda usiluje o gigafactory Volkswagenu. Tatranskému impériu miliardáře Rattaje se prodražuje provoz.

Nestíháte během pracovního týdne sledovat dění z byznysu? Sestavili jsme pro vás přehled toho nejzajímavějšího, o čem jsme v uplynulém týdnu v deníku E15 psali.

Pařížská má vyprodáno. Na hodinky Rolex či Patek Philippe se čeká i roky

Na rychlý nákup některých modelů přepychových hodinek teď mohou zákazníci zapomenout. Rolex či Patek Philippe a další luxusní hodinářské značky nestíhají vyrábět a některé modely ze základních řad jsou zcela vyprodány. Milovníci drahých hodinek si zřejmě počkají i několik let kvůli mimořádně vysoké poptávce.

Flotilu evropských hasičských letadel rozšíří 22 nových strojů. Pomáhaly i u Hřenska

Evropská unie kvůli intenzivnímu výskytu požárů objedná 22 kanadských letadel De Havilland DHC-515. Dodávky očekávané v letech 2026 až 2029 plně uhradí ze svých zdrojů. Plán představil evropský komisař pro krizové řízení Janez Lenarčič v souvislosti s požáry, které zasahují celé Středomoří i střed kontinentu. Zároveň uvedl, že unie je připravena solidárně čelit ničivým požárům, které pustoší národní park České Švýcarsko. Tam s hašením požárů pomáhala dvě starší letadla Canadair CL-415 italských hasičů.

Napjaté čekání na miliony. Padá další dluhopisář, investorům zbývá už jen víra

Známá firma na domácí dluhopisové scéně čelí insolvenci. Český průmyslový holding, který se léta specializoval na vydávání podlimitních, prakticky tak pro regulaci neviditelných dluhopisů, nesplatil včas část svých dluhopisů. Skupina několika věřitelů s pohledávkami převyšujícími deset milionů korun tak podala na rodinu firem insolvenční návrh, který v polovině července schválil Městský soud v Praze. Podle znalců trhu je to na domácím trhu jen pověstná špička ledovce, obdobných emisí jsou prý stovky.

Vláda usiluje o gigafactory Volkswagenu, investuje devět miliard do průmyslového parku

Automobilový koncern Volkswagen má v příštích měsících rozhodnout o další lokalitě, kde postaví čtvrtou ze šesti plánovaných gigafactory. O přilákání investice za zhruba čtyři miliardy eur, která má potenciál výrazně urychlit a zkvalitnit transformaci českého autoprůmyslu k elektromobilitě, dlouhodobě usiluje i česká vláda. Kabinet premiéra Petra Fialy proto v týdnu schválil plán předložený ministerstvem průmyslu a obchodu na revitalizaci letištního areálu v Líních na Plzeňsku na moderní průmyslový park. Právě tuto lokalitu zvažuje Volkswagen pro stavbu své továrny na baterky do elektromobilů. Investice by podle odhadu ministerstva měla státní rozpočet vyjít na devět miliard korun.

Tatranskému impériu miliardáře Rattaje se prodražuje provoz. Turisté se ale vracejí

Největší lyžařské středisko na Slovensku čeká náročný úkol. Jasná musí najít balanc mezi strmým růstem nákladů a adekvátním zvýšení vlastních cen. Tak, aby neodradila tisíce slovenských, českých, polských, maďarských a pobaltských návštěvníků. Především zdražení energií komplikuje plán celé skupiny Tatry Mountain Resorts slovenského miliardáře Igora Rattaje, jak se co nejrychleji vynořit z pandemických ztrát v řádu vyšších desítek milionů eur a znovu si sáhnout na tučné zisky. V dosavadní letní sezoně se turisté rychle vracejí, klíčová ale bude zima.