Co vám (ne)uteklo: Škoda Auto se propadá do krize, malí dodavatelé energií nemusí přežít...

Video placeholde
Automobilka Škoda Auto od pondělí 18. října výhledově do konce roku výrazně omezí či zcela zastaví výrobu ve všech třech svých českých závodech. Důvodem jsou chybějící čipy, které se používají v palubní elektronice.
Automobilka Škoda Auto od pondělí 18. října výhledově do konce roku výrazně omezí či zcela zastaví výrobu ve všech třech svých českých závodech. Důvodem jsou chybějící čipy, které se používají v palubní elektronice.
V insolvenčním řízení společnosti Arca Investments nastal nový zvrat. Na schůzi věřitelů byl zvolen nový šestičlenný věřitelský výbor.
Tuzemský trh dodavatelů energií čeká konsolidace. Burzovní trh oceňuje kvartální dodávku elektřinu na první čtvrtletí příštího roku na 220 eur za megawatthodinu.
Bývalý spolumajitel Škody Transportation Tomáš Krsek buduje svou novou byznysovou divizi. Po investicích do energetiky a do startupů se začíná plnohodnotně věnovat i developmentu.
8
Fotogalerie

Nestíháte během pracovního týdne sledovat dění z byznysu, nemáte čas vše přečíst? Právě pro vás jsme sestavili přehled toho nejzajímavějšího, o čem jsme v uplynulém týdnu v deníku E15 psali.

>>> Krsek sází na development za Prahou <<<

Bývalý spolumajitel Škody Transportation Tomáš Krsek buduje svou novou byznysovou divizi. Po investicích do energetiky a do startupů se začíná plnohodnotně věnovat i developmentu. Jeho skupina BHM už má jako investor v různé fázi přípravy i výstavby rezidenční projekty, jejichž finální tržní hodnota přesáhne deset miliard korun. Dosud největší projekt skupina připravuje v Kralupech nad Vltavou, kde vyjde výstavba zcela nové čtvrti na 1,5 miliardy korun. O dalších projektech se dočtete na E15.cz.  >>> celý článek najdete ZDE

>>> Malí dodavatelé  energií nemusí přežít zimu <<<

Tuzemský trh dodavatelů energií čeká konsolidace. Burzovní trh oceňuje kvartální dodávku elektřinu na první čtvrtletí příštího roku na 220 eur za megawatthodinu. To je o 70 eur více než kontrakt na celý příští rok. Historicky nejdražší je na burze i roční dodávka zemního plynu. Analytici se proto domnívají, že se počet dodavatelů v Česku podstatně smrskne, a to až o čtvrtinu.   >>> celý článek najdete ZDE

>>> Chybějící čipy vydělávají investorům majlant <<<

Achillova pata nových aut, nedostatek čipů, možná nepřeje natěšeným spotřebitelům, na opačné straně barikády ovšem rozdává radost. Hladomor po čipech totiž v uplynulém roce žene masivně vzhůru akcie firem, jejichž dominantním byznysem jsou polovodiče, tedy lidově řečeno: čipy. Index Philadelphia Semiconductor mapující tři desítky nejvýznamnějších čipových producentů během uplynulého roku přidal skoro polovinu a nechal tak daleko za sebou celou Wall Street. To nejlepší prý ovšem investory teprve čeká.   >>> celý článek najdete ZDE

>>> Škoda Auto se propadá do problémů <<<

Automobilka Škoda Auto od pondělí 18. října výhledově do konce roku výrazně omezí či zcela zastaví výrobu ve všech třech svých českých závodech. Důvodem jsou chybějící čipy, které se používají v palubní elektronice. Firma se zaměří na dokončení velkého množství rozpracovaných vozů. Podle Škody může za nedostatek polovodičů snížení produkce výrobců v Asii, a to kvůli pandemii koronaviru. Nejde o první zastavení výroby ve Škodě. Naposledy stály výrobní linky v týdnu od 27. září. Výroba se kvůli pandemii koronaviru zastavila také loni, kdy zaměstnanci zůstali doma od 18. března do 27. dubna.

>>> Arca Investments projde reorganizací <<<

V insolvenčním řízení společnosti Arca Investments nastal nový zvrat. Na schůzi věřitelů byl zvolen nový šestičlenný věřitelský výbor. A ten rozhodl, že úpadek společnosti bude řešen reorganizací, nikoli konkurzem. Insolvenčním správcem Arcy zůstává Lee Louda, o jehož odvolání část věřitelů usilovala.   >>> celý článek najdete ZDE