Chybějící čipy vydělávají investorům majlant. Online ekonomika jim nahraje jackpot

Továrny TSMC produkují asi polovinu čipů na světě

Továrny TSMC produkují asi polovinu čipů na světě Zdroj: Reuters

Achillova pata nových aut, nedostatek čipů, možná nepřeje natěšeným spotřebitelům, na opačné straně barikády ovšem rozdává radost. Hladomor po čipech totiž v uplynulém roce žene masivně vzhůru akcie firem, jejichž dominantním byznysem jsou polovodiče, tedy lidově prostě čipy. Index Philadelphia Semiconductor mapující tři desítky nejvýznamnějších čipových producentů během uplynulého roku přidal skoro polovinu a nechal tak daleko za sebou celou Wall Street. To nejlepší prý ovšem investory teprve čeká, výhybka světa k onlinu branži jen nahraje.

„Někteří výrobci během pandemie upřednostnili raději čipy do výpočetní a mobilní techniky, nežli do aut, jelikož poptávka v tom segmentu rostla podstatně rychleji,“ uvádí místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk. Zásadním problémem se stal nedostatek produkčních kapacit. Zatímco se totiž s příchodem pandemie významně zkomplikovala logistika, a tím i nabídka čipů, poptávku šroubovaly nahoru externí faktory.

„Poptávka klesla pouze krátkodobě, když třeba přední automobilky ze strachu ze zastavení ekonomiky rušily objednávky čipů do aut, ovšem velice rychle se obnovila,“ zdůrazňuje člen vedení společnosti XTB Michael Kopta. „To potvrdilo fakt, že polovodičový sektor je pro současnou ekonomiku klíčový a jeho význam bude nejspíš i nadále růst,“ dodává Kopta.

Výrobci pochopitelně slyší na napjatý trh slibující vyšší ceny, ovšem jejich flexibilita je omezená. „Nové fabriky budou postupně spouštěné od druhé poloviny 2022. Díky tomu se stabilizují ceny i čekací doby na komponenty. Zároveň stoupnou výrobcům polovodičů tržby,“ dodává Tomčiak.

Některé z veřejně obchodovaných fondů ETF zaměřených právě na čipy navíc výkonnostní průměr akcií z branže podstatně překonávají. Akcie fondu Invesco Dynamic Semiconductors tak například burziánům za poslední rok vydělaly 67 procent. Přes padesát procent ale vydělal i fond iShares Semiconductor. Obdobně vydělaly rovněž akcie jednoho z nejsilnějších hráčů branže Applied Materials. 

„Čipový hladomor otevírá výrobcům polovodičů cestu k vyšším maržím, a tedy vyššímu zisku pro akcionáře. Zároveň ovšem odhaluje, že už před pandemií jela výroba čipů nadoraz. Tedy, že globální poptávka po nich je silnější a trvalejší, než dosud investoři mínili,“ zdůrazňuje ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Milníkem byznysu sektoru byla podle něho pandemie. „Ta část ekonomik nevratně přesouvá do online sféry, kde je využití čipů v porovnání s kamennou sférou rozšířenější,“ dodává Kovanda. 

Do roku 2030 by se tržby sektoru měly podle odhadů ekonomů zdvojnásobit. Například Intel plánuje, že čipy budou do roku 2030 představovat více než pětinu vstupních nákladů na nová prémiová auta, což je nárůst ze zhruba čtyř procent ještě v roce 2019. „Výhled pro celý sektor je velmi příznivý. Poptávka po polovodičích bude v nejbližších letech stoupat, jelikož se stále zvyšuje objem zpracovávaných dat,“ říká ekonom společnosti Finlord Boris Tomčiak.

Nabídka je zatím přitom stále limitována, například největší hráč na poli čipů, tchajwanská TSMC přecházela v poslední době na nové generace čipů, čímž oslabila globální nabídku na trhu.

Inflace. Zdražuje se nejvíce za posledních 13 let

Video placeholde
Inflace. Zdražuje se nejvíce za posledních 13 let • Videohub