Holding Malina je v problémech, rodinné impérium Siko prodělává, Liberty má vrátit peníze

Video placeholde
  • Energetickému holdingu Malina se kupí problémy
  • Důchodci si mimořádně polepší až o 1000 korun
  • Rodinné impérium Siko poprvé za třicet let prodělá
  • ChatGPT je fenomén a sílí. Čeští kryptoexperti popsali, co hrozí lidstvu
  • Ostravská Liberty se zotavila z pandemie, Gupta chce zpět darované miliardy

Sestavili jsme pro vás přehled toho nejzajímavějšího, o čem jsme v uplynulém týdnu v deníku E15 psali.

Energetickému holdingu Malina se kupí problémy

Energetický holding Malina, jedna z nejdravějších firem na trhu s montážemi střešní fotovoltaiky, má problémy. Na konci roku ho opustily vyšší desítky montážníků a nejpozději v únoru se k nim přidají další desítky kolegů. Část z nich nedostala měsíce zaplaceno a chystá se spor řešit právní cestou.

Důchodci si mimořádně polepší až o 1000 korun

Důchodci dostanou z důvodu vysoké inflace už potřetí v krátké době mimořádně přidáno. Místo ještě donedávna předpokládaných 700 korun se průměrný důchod zřejmě už od června zvýší až o 1000 korun. Nový údaj vychází z aktuálních dat ministerstva práce a sociálních věcí. Zároveň se má už od příštího roku změnit výpočet předčasných důchodů.

Rodinné impérium Siko poprvé za třicet let prodělá

Roky rekordních hospodářských výsledků letos vystřídá vůbec první ztráta v 30leté historii prodejce koupelen a kuchyní Siko. Jedna z největších tuzemských rodinných firem očekává za letošní rok ztrátu padesát až sto milionů korun. V rozhovoru pro deník E15 to uvedl generální ředitel firmy Tomáš Vala s tím, že na rodinné impérium z Čimelic dopadá plošný růst nákladů a zpomalující výstavba v Česku.

ChatGPT je fenomén a sílí. Čeští kryptoexperti popsali, co hrozí lidstvu

Jazykový model ChatGPT je hitem posledních měsíců. Aktuálně do jeho rozvoje investuje deset miliard dolarů Microsoft. „Umělá inteligence“ navíc způsobila pozdvižení v Googlu, který důkladně zvažuje celospolečenské důsledky masivního nasazení ChatGPT a jeho obdoby. Podobně činí někteří přední tuzemští byznysmeni, kterým se podařilo uspět v technologickém sektoru. Jejich postřehy ale příliš optimismu nevzbuzují. Podle šéfa fondu RockawayX Viktora Fischera hrozí, že se časem z lidstva stane jen pouhý pasivní poslíček toho, co si umělá inteligence vymyslí.

Ostravská Liberty se zotavila z pandemie, Gupta chce zpět darované miliardy

Ocelářský magnát a majitel ostravské huti Liberty Sanjeev Gupta nedodržel slib. V roce 2019 poslal do ostravského závodu přibližně 3,8 miliardy korun s tím, že jde o půjčku, která má pomoci firmě vypořádat se s dopady koronaviru a u níž nebude požadovat její splacení. A nyní z poslední zveřejněné výroční zprávy vyplývá, že Gupta změnil názor a peníze bude chtít zpět. Obrat v jeho postoji může souviset s dobrými výsledky huti v posledních dvou letech.