Hnutí SPD zvolilo Jaroslava Baštu za svého kandidáta na prezidenta

Kandidátem hnutí SPD na prezidenta bude poslanec a bývalý velvyslanec Bašta

Kandidátem hnutí SPD na prezidenta bude poslanec a bývalý velvyslanec Bašta Zdroj: profimedia.cz

Kandidátem hnutí SPD na prezidenta bude poslanec a bývalý velvyslanec Bašta
2
Fotogalerie

Kandidátem hnutí SPD na prezidenta bude bývalý velvyslanec v Rusku a na Ukrajině a nynější poslanec Jaroslav Bašta. Podpořilo ho 20 poslanců SPD, oznámil to předseda hnutí Tomio Okamura. Volby se budou konat v lednu, přihlášku k nim musí kandidáti podat nejpozději počátkem listopadu.

Okamura návrh dnes přednesl celostátnímu grémiu hnutí, které Baštu jednomyslně doporučilo. SPD podle šéfa hnutí zvolilo za kandidáta člověka s obrovskou životní zkušeností v boji za svobodu a demokracii.

Bašta byl v letech 1998 až 2000 ministrem bez portfeje ve vládě Miloše Zemana zodpovědným za koordinaci tajných služeb. Byl také náměstkem ministra zahraničí. Ve Sněmovně byl už před více než 20 lety za ČSSD. Před rokem 1989 se účastnil disidentských aktivit, jako signatář Charty 77 byl perzekvován.

„Za své poslání považuji prosazení obrany svobody a demokracie, sociální stability a bezpečnosti České republiky. Česká republika musí chránit zájmy a práva svých občanů,“ řekl Bašta. Prioritou v mezinárodních vztazích je pro něj spolupráce se zeměmi Visegrádské skupiny a sousedními státy.

Průvodce prezidentskými volbami

Video placeholde
• videohub

„Nesmíme dopustit rozšíření konfliktu na východě do celoevropské a světové války s katastrofálními důsledky nejen pro Českou republiku,“ uvedl Bašta. Zajistit je podle něj nutné energetickou a potravinovou bezpečnost země. Armáda by podle něj měla být připravena k obraně vlasti a „nepůsobit jen jako expediční sbor v zájmu kdo ví koho.“

Kategoricky odmítá euro, protože je to podle něj krachující měna. Dále hovořil o potřebě ekonomické diplomacie v zájmu českých firem, boji s inflací a garanci veřejného systému ve zdravotní péči, vzdělání a důchodech.

Mezi potvrzené účastníky prezidentských voleb patří mimo jiné bývalý vysoký představitel české armády a NATO Petr Pavel, předseda odborářů Josef Středula, bývalá rektorka Danuše Nerudová, senátor Marek Hilšer nebo podnikatel Karel Janeček. Bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš chce své rozhodnutí oznámit na konci října.

Také europoslanec SPD Hynek Blaško v květnu oznámil, že chce kandidovat na prezidenta. Své příznivce vyzval, aby jeho kandidaturu podpořili podpisem petičních archů. Okamura dnes řekl, že Bašta je jediným kandidátem hnutí.

Sám Okamura se ucházel o post prezidenta v první přímé prezidentské volbě v roce 2013, nesplnil ale kritéria kandidatury. Na podzim 2012 oznámil kandidaturu, jeho příznivci shromáždili přes 50 tisíc potřebných podpisů, podle úřadů jich ale nebylo dostatečné množství platné a z kandidatury tak byl vyřazen.

Dnes uvedl, že se o post nechce sám ucházet, neboť se chce plně věnovat práci pro občany a vést SPD k co nejlepším výsledkům ve volbách.