Akcie Hewlett-Packard rekordně posílily. Pomohl jim Warren Buffett

Známý investor Warren Buffett nakoupil akcie společnosti Hewlett-Packard. Cenné papíry tohoto výrobce počítačů následně zdražily o 14,8 procenta.

Známý investor Warren Buffett nakoupil akcie společnosti Hewlett-Packard. Cenné papíry tohoto výrobce počítačů následně zdražily o 14,8 procenta. Zdroj: e15.cz

Akcie amerického Hewlett-Packardu jsou nyní na nejvyšší hodnotě v historii.
Britský ministr financí Rishi Sunak má problém. Novináři zjistili, že jeho bohatá manželka se vyhýbá placení daní ve Spojeném království. Navíc v době, kdy se běžní Britové potýkají s výrazným poklesem životní úrovně.
Švýcarsko zmrazilo majetky ruských oligarchů a firem za 7,5 miliardy franků.
Francii čekají o víkendu prezidentské volby. Funkci obhajuje současná hlava státu Emmanuel Macron.
5
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Skandál britského ministra financí

Britská vláda se potýká s dalším mediálním skandálem. Tentokrát však není v centru pozornosti premiér Boris Johnson, nýbrž ministr financí Rishi Sunak. Britští novináři zjistili, že Sunakova manželka Akshata Murthyová, která je indického původu, má hlášené trvalé bydliště v zahraničí. Nemusí tedy v Británii odvádět daně z příjmů získaných v jiných zemích. Murthyová je přitom dcerou indického miliardáře a vlastní jedno procento akcií v nadnárodní technologické společnosti Infosys, jež dosahuje obratu kolem třinácti miliard dolarů ročně. 

Ačkoli nic nenasvědčuje tomu, že by ministrova manželka porušila zákon, informace vrhá na Sunaka špatné světlo v době, kdy se řada britských domácností potýká s vysokými cenami energií a potravin. Vláda navíc od 1. dubna výrazně zvýšila daně. Opozice již vyzvala ministra, aby záležitost vysvětlil.      

Švýcaři zablokovali ruský majetek za 7,5 miliardy franků

Švýcarsko už od začátku ruské invaze na Ukrajinu zmrazilo aktiva ruských jednotlivců a firem za 7,5 miliardy franků, tedy asi 181 miliard korun. Vyplývá to z dat švýcarského Státního sekretariátu pro hospodářství (SECO). Tento nový údaj představuje zhruba třicetiprocentní nárůst oproti částce, kterou tamní úřady uváděly ke 24. březnu. Švýcarsko je pro bohaté Rusy klíčovým finančním centrem. Ruští oligarchové mají na švýcarských bankovních účtech uloženo až 200 miliard franků. SECO nicméně upozornil, že uvalené sankce se netýkají všech občanů Ruské federace, kteří mají ve Švýcarsku nějaký majetek.   

Z trhů a burz 

Americké akcie posílily, evropské poklesly

Akciové trhy ve Spojených státech ve čtvrtek rostly. Zdražily například cenné papíry společností Apple, Tesla či Microsoft. Index S&P 500 zpevnil o 0,43 procenta. Dow Jones si připsal 0,25 procenta a Nasdaq Composite stoupl o 0,06 procenta. Naproti tomu burzy v západní Evropě včera skončily v červených číslech. Nedařilo se velkým automobilkám a těžařům ropy a zemního plynu. Panevropský index STOXX Europe 600 odepsal 0,21 procenta. Německý DAX klesl o 0,52 procenta. Francouzský CAC 40 se snížil o 0,57 procenta. Nizozemský AEX odevzdal 0,44 procenta a britský FTSE 100 uzavřel ve ztrátě 0,47 procenta. 

Cenné papíry Hewlett-Packard zpevnily o 14,8 procenta

Mimořádně povedený den mají za sebou akcie amerického výrobce počítačů a tiskáren Hewlett-Packard (HP). Jeho cenné papíry zdražily o 14,8 procenta na rekordní hodnotu 40,06 dolaru. Investoři tím reagovali na zprávu, že si významný podíl ve firmě pořídil jeden z nejbohatších lidí světa Warren Buffett. Miliardářova společnost Berkshire Hathaway koupila 121 milionů akcií HP a získala tak vlastnický podíl ve výši 11,4 procenta. Jedná se o celkem překvapivou investici, neboť Buffett s výjimkou Applu nesází příliš často na technologické tituly. Zároveň jde teprve o třetí velký nákup Berkshire na akciovém trhu od 26. února.       

Tweet dne

„Válka nám jednou provždy ukázala, že Evropská unie musí snížit svou energetickou závislost na Rusku. Rychlý přechod na udržitelnou energii je proto nezbytný. Je důležité, aby Evropská unie jednala v tomto ohledu jako celek.“  

Nizozemský premiér Mark Rutte vyzývá EU, aby se co nejdříve odstřihla od závislosti na ruských energetických zdrojích.  

Stane se dnes

  • Ve Francii vrcholí kampaně před prvním kolem prezidentských voleb, které se konají v neděli 10. dubna. Kandidáti mají poslední šanci oslovit voliče do dnešní půlnoci. Funkci obhajuje současný francouzský prezident Emmanuel Macron. Jeho největší vyzývatelkou je Marine Le Penová.  
  • Britský ministerský předseda Boris Johnson bude v Londýně jednat s německým kancléřem Olafem Scholzem.
  • Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová by měla dorazit do Kyjeva na jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Schůzky se má zúčastnit také slovenský premiér Eduard Heger.