Akcie Netflixu spadly po uzavření trhů o 20 procent. Investory odradil slabý růst předplatitelů

Netflix očekává, že v prvním čtvrtletí roku 2022 získá jen 2,5 milionu nových uživatelů. Jeho akcie v reakci na to po uzavření oficiálních trhů klesly o 20 procent.

Netflix očekává, že v prvním čtvrtletí roku 2022 získá jen 2,5 milionu nových uživatelů. Jeho akcie v reakci na to po uzavření oficiálních trhů klesly o 20 procent. Zdroj: e15.cz

Skupina europoslanců si přeje vyslat nezávislé pozorovatele letošních parlamentních voleb v Maďarsku. Na snímku maďarský premiér Viktor Orbán.
Rakousko schválilo povinné očkování pro všechny občany starší osmnácti let.
3
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Evropský parlament chce dozor nad volbami v Maďarsku

Skupina europoslanců napříč politickým spektrem vyzvala k vyslání nezávislých pozorovatelů letošních parlamentních voleb v Maďarsku, informuje deník The Guardian. Evropští politici se obávají, že hlasování nebude splňovat západní demokratické standardy. Zaslali proto dopis se svým požadavkem Úřadu pro demokratické instituce a lidská práva ve Varšavě. Podepsali jej zástupci z Německa, Francie, Švédska, Řecka, ale i České republiky. Maďaři jdou k volbám 3. dubna. Letos mají zřejmě největší šanci odstavit od moci konzervativního premiéra Viktora Orbána, jenž zemi řídí nepřetržitě od roku 2010. Opoziční strany se shodly na jediném kandidátovi, kterým je regionální politik Péter Márki-Zay.     

Rakousko odkleplo povinné očkování

Rakouská Národní rada ve čtvrtek výraznou většinou schválila všeobecnou povinnost očkování proti covidu-19 pro lidi starší osmnácti let. Pro zákon hlasovalo 137 poslanců. Proti bylo jen 33. Nařízení bude ještě projednávat druhá komora parlamentu, Spolková rada. Platit má začít 1. února a Rakousko se tak stane první evropskou zemí, která tuto praxi zavádí. Z očkovací povinnosti mají být vyňaty pouze těhotné ženy, lidé, kteří ze zdravotních důvodů nemohou být očkováni nebo jedinci, co se v posledních šesti měsících zotavili z koronavirové infekce. 

Z trhů a burz 

Evropské akcie rostly, zazářila francouzská Valneva

Burzy v Evropě včera převážně posilovaly. Hitem byly například cenné papíry francouzské biotechnologické společnosti Valneva, které zdražily téměř o dvacet procent na 16,54 eura. Pomohla jim k tomu studie, podle níž má vakcína od Valnevy 87 procentní úspěšnost proti koronavirové mutaci omikron. Index STOXX Europe 600 zpevnil o 0,51 procenta. Francouzský CAC 40 přidal 0,3 procenta. Německý DAX se zvýšil o 0,65 procenta. Nizozemský AEX vyskočil o 0,74 procenta. Výjimkou byl britský benchmark FTSE 100, jenž uzavřel ve ztrátě 0,06 procenta. Americké akcie ve čtvrtek zlevnily. Index Dow odepsal 0,89 procenta. S&P 500 klesl o 1,1 procenta a Nasdaq oslabil o 1,3 procenta.   

Hospodářské výsledky Netflixu zklamaly

Hrůznou noc mají za sebou cenné papíry amerického streamovacího gigantu Netflix. Akcie společnosti po uzavření oficiálních trhů odepsaly přibližně pětinu své hodnoty, když už předtím oslabily o jeden a půl procenta na 508,25 dolaru. Investoři tak reagovali na oznámení včerejších čtvrtletních hospodářských výsledků Netflixu. Ačkoli firma ve čtvrtém kvartále navýšila své tržby o šestnáct procent na 7,7 miliardy dolarů, asi 165 miliard korun, zklamal její výhled pro růst počtu předplatitelů na první čtvrtletí 2022. Podle Netflixu platforma za první tři měsíce letošního roku získá jen 2,5 milionu nových zákazníků.    

Tweet dne

„Obchodování s drogami se na jaře 2022 možná stane novým nástrojem Alexandra Lukašenka v hybridní válce s Evropskou unií.“ 

Běloruský opoziční politik Pavel Latuško varuje státy EU před politikou autoritářského prezidenta Běloruska Lukašenka. Ten mezitím vypsal na 27. února referendum o ústavních změnách, které mu má podle světových agentur pomoci v upevňování moci.   

Stane se dnes

  • Evropská komise zveřejní index spotřebitelské důvěry ve státech EU za leden. 
  • Rusko, Čína a Írán pořádají společné námořní cvičení na severu Indického oceánu. 
  • Ministři životního prostředí a energetiky EU budou neformálně hovořit o plnění klimatických závazků sedmadvacítky v oblasti energetiky.
  • V Ženevě budou o napětí kolem Ukrajiny jednat americký ministr zahraničí Antony Blinken a šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov.