Amazon je blízko převzetí filmového studia MGM. Biden a Putin se setkají v Ženevě

Amazon by převzetím MGM získal práva na populární filmové značky, jako je například James Bond.

Amazon by převzetím MGM získal práva na populární filmové značky, jako je například James Bond. Zdroj: profimedia.cz

Filmové studio MGM zřejmě koupí americký internetový gigant Amazon. Transakce za devět miliard dolarů by měla být potvrzena už tento týden.
Internetový prodejce Amazon provozuje streamovací službu Prime Video, která je konkurentem Netflixu a kanálu Disney Plus.
Prezidenti USA a Ruska Joe Biden a Vladimir Putin se poprvé osobně setkají 16. června v Ženevě.
Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan provedl další personální výměnu ve vedení turecké centrální banky. Trhy tentokrát zůstaly v klidu.
5
Fotogalerie

6886588:normal690:true:true:trueServer E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Biden se s Putinem sejde v červnu

Prezidenti Spojených států a Ruské federace Joe Biden a Vladimir Putin se poprvé osobně setkají. Jejich schůzka proběhne 16. června ve švýcarské Ženevě. Informaci včera potvrdil Kreml i Bílý dům. Setkání měl iniciovat Biden. Hlavními tématy rozhovoru budou vzájemné vztahy, strategická stabilita, urovnání regionálních konfliktů a boj s pandemií koronaviru. Americko-ruské vztahy jsou v posledních měsících mimořádně napjaté kvůli celé řadě geopolitických neshod. USA letos uvalily na Rusko nové hospodářské sankce a obě země si vzájemně vyhostily několik diplomatů.   

Erdoğan opět zamíchal vedením centrální banky

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan v úterý provedl další personální rošádu ve vedení turecké centrální banky. Na pozici guvernérova náměstka přichází Semih Tümen, jenž nahradí Oğuzhana Özbaşe. Ten zastával úřad od července 2019. Změna přichází pouhé dva měsíce poté, co Erdoğan vyměnil guvernéra Naci Ağbala za Şahapa Kavcıoğlua. Nové vedení má pomoci zachránit skomírající tureckou ekonomiku, kterou sužuje především obrovská inflace. Ta v dubnu činila v přepočtu na celý rok 17 procent a roste už sedm měsíců v řadě. Zatímco nástup nového šéfa centrální banky způsobil v březnu mohutný propad turecké liry a akcií na burze v Istanbulu, včerejší Erdoğanův krok nechal trhy v klidu.      

Z trhů a burz 

Akcie převážně v poklesu, zaujala obří fúze v Německu  

Akciové burzy ve Spojených státech během úterý stoupaly i klesaly, nakonec však uzavřely v minusu. Dow Jonesův index se snížil o 0,24 procenta, širší S&P 500 odevzdal 0,21 procenta a Nasdaq Composite přišel o 0,03 procenta. Evropské trhy se na směru neshodly. Celoevropský STOXX Europe 600 posílil o 0,03 procenta a německý DAX o 0,18 procenta. Tamní investory povzbudila především fúze dvou největších německých realitních firem Vonovia a Deutsche Wohnen za osmnáct miliard eur. Akcie druhé jmenované společnosti vyrostly o bezmála šestnáct procent. Naproti tomu londýnská a pařížská burza klesly o 0,31, respektive 0,28 procenta.    

Amazon uloví práva na Rockyho i Bonda

Americký internetový gigant Amazon je údajně blízko převzetí filmového studia MGM, informuje s odvoláním na své zdroje agentura Bloomberg. Obchodní transakce je podle agentury prakticky hotovou věcí a měla by být oficiálně oznámena již tento týden. Amazon za studio zaplatí devět miliard dolarů, přes 186 miliard korun. MGM se kvůli koronakrizi dostalo do finančních potíží a na prodej bylo od prosince loňského roku. Jeho dosavadní majitel – společnost MGM Holdings za něj chtěla utržit alespoň 5,5 miliardy dolarů. Amazon, který provozuje streamovací platformu Prime Video, se díky tomuto nákupu zmocní populárních filmových značek, jako jsou James Bond, Rocky, Růžový panter nebo Hobit.     

Tweet dne

Stane se dnes

  • Evropská komise zveřejní nová doporučení pro obří internetové firmy, které by podle ní měly efektivněji bojovat proti dezinformacím.
  • Kontrolní výbor Evropského parlamentu bude odpoledne hlasovat o rezoluci požadující po Evropské unii i Česku reakci na zjištění o střetu zájmů premiéra Andreje Babiše.
  • Autoritářský prezident Běloruska Alexandr Lukašenko promluví před poslanci. Předpokládá se, že se vyjádří k reakci Západu na nedělní incident s letadlem, které úřady přiměly přistát v Minsku, aby mohly zadržet opozičního novináře.
  • Na polské burze se začne obchodovat s akciemi společnosti Pepco, která provozuje síť obchodů i v České republice.
  • V Lucemburku se očekává demonstrace před sídlem americké korporace Amazon. Soud Evropské unie nedávno rozhodl, že firma nemusí Lucembursku doplácet na daních 250 milionů eur.