V Německu vznikne po půlbilionové fúzi evropský realitní gigant

Německé realitní společnosti v posledních letech čelí rostoucímu tlaku veřejnosti kvůli vysokým cenám bydlení.

Německé realitní společnosti v posledních letech čelí rostoucímu tlaku veřejnosti kvůli vysokým cenám bydlení. Zdroj: profimedia

Německé realitní firmy Vonovia a Deutsche Wohnen, které jsou největší v Německu a které působí na trhu nájemního bydlení, se dohodly na spojení v hodnotě 18 miliard eur (458,2 miliardy korun). Největší letošní fúze v Německu vytvoří evropského realitního giganta s více než 550 tisíci byty k pronájmu. Spojení by však mohlo vyvolat před zářijovými parlamentními volbami v Německu napětí kvůli otázce dostupného bydlení, zvláště v Berlíně, upozornila agentura Reuters.

Spojení vytvoří společnost s byty v celkové hodnotě kolem 80 miliard eur a s tržní hodnotou 48 miliard eur. Ve snaze zajistit si podporu pro spojení firmy slíbily, že omezí pravidelné zvyšování nájmu v Berlíně v příštích třech letech na jedno procento ročně a v dalších dvou letech pouze o inflaci. Fúze byla podle nich navržena tak, aby jim pomohla spolupracovat s politiky na poskytování dostupného bydlení. Firmy také nabídly městu Berlín k prodeji kolem 20 tisíc bytů, dodal na tiskové konferenci starosta Berlína.

Poslanec parlamentu za stranu Levice Fabio De Masi vyzval antimonopolní úřady k zablokování akvizice. Trh s nájemním bydlením je však v Německu velmi roztříštěný. Agentura Scope upozornila, že Vonovia má navzdory silnému postavení na německém trhu s bydlením tržní podíl jen 0,9 procenta. Případné převzetí tak nevyvolá vážné obavy antimonopolního úřadu.

Jak se vyvíjí cena realit v Česku:

Video placeholde
Ceny nemovitostí v posledních letech vystřelily raketovým tempem. Nejvíce vzrostly ceny bytů v Praze. • Mall.tv

Vonovia má kromě Německa byty i v Rakousku a ve Švédsku. Generální ředitel firmy Rolf Buch uvedl, že je potřeba, aby byty byly energeticky účinnější a vhodnější pro seniory. "Kombinace s Deutsche Wohnen nám teď dává příležitost efektivně se vypořádat s těmito úkoly," řekl. "Žádného nájemce tato změna nepoškodí," dodal generální ředitel Deutsche Wohnen Michael Zahn. Firmy očekávají ze spojení do konce roku 2024 úsporu nákladů kolem 105 milionů eur, a to díky sdílení technických služeb a správy nemovitostí.

Vonovia už se firmu Deutsche Wohnen pokusila v minulosti převzít. Její pokus z února 2016 ale selhal, když se jí nepodařilo získat dostatek podpory od investorů Deutsche Wohnen. Současné spojení je podmíněno tím, že se podaří získat podporu nejméně 50 procent akcionářů Deutsche Wohnen.

Německé realitní společnosti v posledních letech čelí rostoucímu tlaku veřejnosti kvůli vysokým cenám bydlení, zejména v hlavním městě. Koncem loňského února vstoupil v Berlíně v platnost zákon, který na pět let zmrazil nájemné zhruba u 1,5 milionu bytů.

Cílem kontroverzního opatření, které prosadila levicová koalice na berlínské radnici, bylo zastavit prudký růst nákladů na bydlení z posledních let, kvůli kterému se řada obyvatel z hlavního města vystěhovala. Německý ústavní soud ale zákon v polovině dubna zrušil. Vonovia vzápětí oznámila, že doplatek za rozdíl mezi tržním a zastropovaným nájemným vymáhat nebude.