Americký trh s bydlením roste, ceny domů stouply o více než 12 procent

Ceny domů ve Spojených státech v květnu meziročně stouply o více než 12 procent. Zaznamenaly tak nejprudší tempo růstu za více než sedm let. Oznámila to dnes analytická společnost CoreLogic. Údaje podle agentury AP naznačují, že oživení amerického trhu s bydlením nabírá na síle.

Trh s bydlením v Americe roste již 15 měsíců v řadě. Ke stoupajícímu zájmu Američanů o koupi domů přispívají zlepšující se podmínky na trhu práce a nízké úrokové sazby u hypotečních úvěrů. Ceny domů se nicméně podle firmy CoreLogic stále nacházejí zhruba 20 procent pod maximem z roku 2006.

Průzkum Michiganské univerzity nedávno ukázal, že roste počet Američanů, podle kterých je v současnosti vhodná doba ke koupi domu, protože ceny a úrokové sazby se teprve začínají zvyšovat.

Průměrná úroková sazba u 30leté hypotéky se minulý týden podle hypoteční agentury Freddie Mac vyšplhala na dvouleté maximum 4,46 procenta. Z historického hlediska nicméně zůstává na relativně nízké úrovni.

Analytici se navíc domnívají, že vyšší úroky u hypoték by oživení na trhu s bydlením pravděpodobně nenarušily. Mnohem důležitějším faktorem je podle nich dostupnost úvěrů pro potenciální kupce.

Krach realitního trhu po splasknutí „bubliny“ neudržitelného boomu výstavby a cen vedl v letech 2007-2009 v USA k finanční krizi a hluboké ekonomické recesi. Loni to bylo poprvé od roku 2005, kdy obytná výstavba přispěla k růstu americké ekonomiky.