Analýza LinkedIn: Z Velké Británie odcházejí pracovníci do zemí Evropské unie

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: reuters

Velká Británie už pro pracující není takovým lákadlem jako dřív, z ostrova se tak vracejí na kontinent, vyplývá z nové analýzy pracovní sociální sítě Linkedin. Podle analýzy odešlo v letošním prvním čtvrtletí z Velké Británie do zemí Evropské unie více pracovníků, než kterých jich do země z unie přišlo, píše server Financial Times.


V prvním letošním čtvrtletí byl čistý příliv pracovníků z Velké Británie do Evropské unie 1,04 z každých 100 tisíc britských uživatelů LinkedIn. V posledním loňském čtvrtletí byl přitom trend opačný, z toho samého počtu přišlo naopak 2,32 pracovníků z unie do Velké Británie a o čtvrtletí dříve to bylo dokonce 13,57.

"Změny v migraci jsou dlouhodobé, teď ale nastala chvíle, kdy už Velká Británie nezískává pracovníky z EU, ale naopak je tam ztrácí," řekl britský šéf LinkedIn.

Analýza tak ukazuje, že Velká Británie je po brexitu pro pracovníky méně atraktivní, přičemž částečně může být trend způsoben i slabší měnou, píše server Financial Times.

"Naše ekonomika roste pomaleji než dříve. Mnohým evropským zemím se přitom daří lépe, což nás činí méně atraktivní," okomentoval britský analytik PwC John Hawksworth.

Podle analýzy LinkedIn klesl počet ekonomických migrantů také ze zemí mimo Evropskou unii, a to o 20 procent v porovnání s prvním čtvrtletím v loňském roce. Kvůli nedostatku pracovníků z ciziny mohou mít přitom některá odvětví jako pohostinství nebo stavebnictví problémy.

Analytici LinkedInu sbírali anonymní informace uživatelů o jejich pohybu na trhu práce, národnost nezkoumali, píše server Financial Times.