Asad nabízí povstalcům amnestii, jeho armáda část rebelů obklíčila

Bašár Asad

Bašár Asad Zdroj: Kremlin.ru via Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Z auta vykládají příslušníci jednotek SDF (Syrian Democratic Forces – jejich většinu tvoří kurdské jednotky YPG/J) těla svých padlých spolubojovníků.
Ruken a její poslední cesta na hřbitov v Kobaní
Matka jedné z obětí války v syrském Kurdistánu (tzv. Rojava), kde se vede válka proti Islámskému státu.
Vítěznými „véčky“ se Kobaní proslavilo – V jako Victory tady ukazuje cizinci každé malé dítě.
Vítěznými „véčky“ se Kobaní proslavilo – V jako Victory tady ukazuje cizinci každé malé dítě.
20
Fotogalerie
Syrský prezident Bašár Asad nabídl amnestii povstalcům, kteří složí zbraně a v příštích třech měsících se vzdají. Oznámení přišlo v době, kdy syrské vládní síly zcela obklíčily povstalecké oblasti ve východní části města Halab.

S podobným oznámením přišel Asad již letos v březnu. Tehdy v rozhovoru s německou televizí ARD rovněž nabídl ozbrojené opozici amnestii výměnou za to, že složí zbraně. Její bojovníci by se tak měli možnost vrátit k „normálnímu životu“, uvedl tehdy syrský vůdce.

O Halab, rozdělený na povstaleckou a vládní část, se bojuje již několik týdnů. Syrská armáda zablokovala povstalcům veškeré zásobovací trasy, takže ve východní části města uvízlo možná až 250 tisíc civilistů, odhaduje OSN.

Státní média dnes informovala, že vládní jednotky získaly kontrolu nad další oblastí, kterou v Halabu dosud ovládali rebelové. Vojáci se zmocnili čtvrti Baní Zajd a začali z ulic odstraňovat miny, uvedla agentura SANA. Desítky ozbrojenců prý v této oblasti složily zbraně a vzdaly se. Tyto informace nebylo možné nezávisle ověřit. Státní televize rovněž citovala guvernéra Halabu, podle kterého budou vytvořeny tři humanitární koridory, kterými se budou moci z města dostat civilisté. Čtvrtý koridor na severu Halabu bude určen pro radikály.

Podívejte se na fotoreportáž ze Sýrie:

Syrská armáda ve středu oznámila, že nad povstaleckými oblastmi shodila tisíce letáků žádajících tamní obyvatele, aby s armádou spolupracovali, a rebely, aby se vzdali. Jak uvedla agentura Reuters, na jednom z letáků byla vidět mapa Halabu se čtyřmi značkami, které znázorňovaly humanitárními koridory.

Podle Syrské organizace pro lidská práva (SOHR), která situaci v zemi monitoruje z Británie, vládní síly převzaly kontrolu nad rozsáhlými částmi Baní Zajdu. Postupně tak utahují smyčku kolem východní povstalecké části Halabu. Francie a Velká Británie dnes ústy svých ministrů zahraničí odsoudily obléhání Halabu vládními silami a apelovaly na jeho ukončení.

Západ: Vyjednávejte o míru

„Obléhání města, kde je uvězněno téměř 300 tisíc lidí, znemožňuje vyjednávání o míru,“ uvedli podle agentury AFP v prohlášení ministři Jean-Marc Ayrault a Boris Johnson a vyzvali režim Bašára Asada a jeho spojence k okamžitému zastavení operací. Boris Johnson byl ve Francii na své první zahraniční cestě ve funkci, do níž nastoupil po britském referendu o vystoupení z EU, v němž odpůrci EU těsně zvítězili.

Syrské město Halab bývalo před vypuknutím občanské války v roce 2011 průmyslovým a finančním centrem země. Od roku 2012 je jeho východní část v rukou povstalců bojujících proti režimu prezidenta Bašára Asada, západní část mají pod kontrolou vládní jednotky. Jestliže by armáda získala celý Halab, bylo by to pro Asada velmi významné vítězství, poznamenala agentura AFP.