Asad nepoužil chemické zbraně, hájí svého spojence Rusko

Voják syrské armády na damašském předměstí Darája

Voják syrské armády na damašském předměstí Darája Zdroj: reuters

Rusko zpochybnilo závěry vyšetřovací komise Organizace spojených národů, podle kterých režim prezidenta Bašára Asada použil proti civilistům v Sýrii chemické zbraně. Francie a Británie naopak požadují okamžité uvalení sankcí na vládu v Damašku.

Zpráva, která vznikla na základě společného vyšetřování OSN a Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), uvádí, že za dva z devíti útoků jedovatým plynem v Sýrii jsou zodpovědné vládní jednotky a jeden mají na svědomí radikálové z organizace Islámský stát (IS).

Rusko jako jeden z hlavních spojenců Asadova režimu výsledky vyšetřování zpochybnilo s tím, že existuje ještě řada nezodpovězených otázek. „Zjevně tu máme zbraň, z níž se kouří. Víme, že chlor byl s největší pravděpodobností použit… nemáme ale otisky na té zbrani,“ uvedl ruský velvyslanec při OSN Vitalij Čurkin. Na základě zprávy OSN tak podle něj není možné nikoho potrestat.

Závěry komise odsoudil také syrský zástupce při OSN Bašár Džaafarí. Podle něj jsou založené na „výpovědích svědků, které dodaly ozbrojené teroristické skupiny“ a panuje „nedostatek fyzických důkazů“. Spojené státy naopak už krátce po zveřejnění zprávy minulý týden uvedly, že opakované použití chemických zbraní ze strany syrské vlády proti vlastním lidem „již nyní nelze popřít“.

Potvrdily se nejméně dva útoky

Francie a Británie na zasedání Rady bezpečnosti vyzvaly k uvalení sankcí na Asadův režim. Rezoluce z roku 2013 stanovuje, že Sýrie nesmí chemické zbraně používat, vyvíjet či skladovat a musí plně spolupracovat s OPCW a OSN. Pokud toto poruší, měla by Rada bezpečnosti jednat o nové rezoluci a v ní žádat na základě sedmého článku Charty OSN sankce včetně použití vojenské síly.

Rezoluci v roce 2013 Rada bezpečnosti přijala měsíc poté, co na předměstích Damašku zahynuly po útoku chemickými zbraněmi stovky lidí. Rusko a prezident Asad tehdy obvinili ze spáchání útoků povstalce.

Aktuální zpráva je výsledkem rok trvajícího vyšetřování, které zaštítila Rada bezpečnosti OSN a které se zaměřilo na devět útoků v sedmi syrských oblastech. Podle vyšetřovatelů existuje dostatek informací k závěru, že helikoptéry syrských jednotek shodily zařízení, které 21. dubna 2014 uvolnilo toxické látky v obci Talmanis a 16. března 2015 v obci Sarmín. Obě se nacházejí v provincii Idlib na severozápadě Sýrie. V obou případech byl použit chlor.

Vyšetřovatelé rovněž shromáždili dostatek důkazů o tom, že ozbrojenci z IS „jsou jedinou skupinou, která měla možnost, schopnost, motiv a prostředky k použití yperitu v obci Mára 21. srpna 2015“.