Automobilce BMW stouply tržby v prvním čtvrtletí o 17 procent. Fiala míří do Berlína

Německá automobilka BMW zvýšila své čtvrtletní tržby o 17 procent a zisk o 12 procent. Nezastavila ji ani válka na Ukrajině či problémy v dodavatelských řetězcích.

Německá automobilka BMW zvýšila své čtvrtletní tržby o 17 procent a zisk o 12 procent. Nezastavila ji ani válka na Ukrajině či problémy v dodavatelských řetězcích. Zdroj: e15.cz

Brazilský politik Lula da Silva, který se na podzim opět může stát prezidentem největší jihoamerické země, ostře kritizoval Západ a ukrajinského prezidenta Zelenského. Podle něj nesou stejný díl viny za válku na Ukrajině jako Putin.
Fed zvýšil základní úrok o půl procentního bodu, nejvíce za 22 let.
Premiér Petr Fiala  (ODS) se dnes v Berlíně setká s německým kancléřem i prezidentem.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Fed zvedl sazby, nechce však zastavit inflaci za každou cenu

Americká centrální banka Fed zvýšila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu do rozmezí 0,75 procenta až jedno procento. Je to nejpřísnější utažení měnové politiky od roku 2000. V prohlášení Fed rovněž oznámil, že příští měsíc začne snižovat objem držených dluhopisů. „Odmítnutím možnosti zvednout úroky o 0,75 procentního bodu dává Fed najevo, že nechce zastavit inflaci za každou cenu. Zatímco před zasedáním trhy věřily scénáři, že se sazby vydají na konci roku ke třem procentům, nyní se odhady snížily na 2,75 procenta,“ hodnotí počínání centrálních bankéřů ekonom společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler.

„Celkově vzato guvernér Powell navodil dojem, že inflační tlaky vrcholí a budou postupně odeznívat. Proto není potřeba přistupovat k radikálním opatřením,“ dodává Pfeiler.  

Kandidát na brazilského prezidenta kritizoval Západ a Zelenského

Bývalý brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva ve středu obvinil ukrajinského lídra Volodymyra Zelenského, že nese stejnou vinu za válku na Ukrajině jako jeho ruský protějšek Vladimir Putin. Zelenskyj měl podle Luly s Ruskem více vyjednávat. Totéž řekl brazilský exprezident i o západních lídrech. Šéf Spojených států Joe Biden měl „osobně odletět do Moskvy a hovořit s Putinem“, soudí Lula. Tento šestasedmdesátiletý levicový politik v dubnu potvrdil, že se bude na podzim v Brazílii znovu ucházet o nejvyšší úřad a hodlá v čele největší ekonomiky Jižní Ameriky vystřídat současného prezidenta Jaira Bolsonara. Na základě průzkumů je Lula dokonce hlavním favoritem na vítězství. Před Bolsonarem má zhruba pětiprocentní náskok.      

Z trhů a burz 

Americké akcie posílily, evropské se propadly

Akciové trhy ve Spojených státech ve středu reagovaly na prohlášení centrální banky o zvýšení úrokových sazeb silným růstem. Nejvíce se dařilo energetickým společnostem. Index S&P 500 zpevnil o 2,99 procenta. Dow Jones si připsal 2,81 procenta a Nasdaq Composite vyrostl o 3,19 procenta. Naproti tomu cenné papíry v západní Evropě včera převážně zlevňovaly. Panevropský index STOXX Europe 600, francouzský CAC 40 a nizozemský AEX odevzdaly více než jedno procento. O 0,9 procenta klesl britský FTSE 100 a německý DAX skončil ve ztrátě 0,49 procenta.  

BMW navýšilo tržby i zisk, čipové krizi navzdory

Zisk německé automobilky BMW navzdory válce na Ukrajině a problémům v dodavatelských řetězcích v letošním prvním čtvrtletí vzrostl o dvanáct procent na 3,4 miliardy eur, téměř 84 miliard korun. To je výrazně více, než očekávali analytici. Tržby společnosti se meziročně zvýšily o sedmnáct procent, přestože BMW v prvním kvartále prodalo méně vozidel než za stejné období před rokem. Automobilce zjevně pomohlo, že se kvůli nedostatku čipů začala soustřeďovat na výrobu vysokomaržových modelů.    

Tweet dne

Hlavní ekonom společnosti Deloitte ČR reaguje na včerejší návrh Evropské komise zakázat do konce letošního roku dovoz ruské ropy do zemí Evropské unie. Česko by v případě schválení návrhu patřilo k nejpostiženějším členům. 

Stane se dnes

  • Premiér Petr Fiala (ODS) navštíví Německo, kde se setká s německým prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem a kancléřem Olafem Scholzem. 
  • Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) zase míří do Varšavy, kde má na programu setkání se svým polským protějškem Zbigniewem Rauem.
  • Britská centrální banka oznámí výsledek svého zasedání k měnové politice. Očekává se, že dojde k dalšímu zvýšení základní úrokové sazby minimálně o 0,25 procentního bodu.
  • Německá společnost Siemens ve spolupráci s železničním dopravcem Deutsche Bahn představí první vlak na vodíkový pohon.
  • Vyjde předběžná zpráva o vývoji hrubého domácího produktu Ukrajiny za první čtvrtletí. Analytici odhadují, že se hospodářství země v důsledku válečného konfliktu propadlo o sedmnáct procent.