Belgie si "vylepšila" rekord, 590 dnů bez řádně ustavené vlády

Belgická premiérka Sophie Wilmésová.

Belgická premiérka Sophie Wilmésová. Zdroj: Reuters

Předseda Evropské rady Charles Michel, někdejší premiér Belgie.
I v Belgii vzdávají tamní obyvatelé hold zdravotnickému personálu potleskem.
3
Fotogalerie

Belgie úterkem překonala vlastní rekord v délce období, kdy je stát bez vlády vzešlé z řádných voleb. V zemi pověstné složitým politickým systémem i neshodami mezi vlámskými a frankofonními stranami vládl klasický většinový kabinet naposledy před více než 590 dny. Podle belgických médií jde zároveň o rekord v novodobé evropské historii.

Belgii v součsnosti řídí dočasný kabinet. Jde o menšinovou vládu premiérky Sophie Wilmésové. Zemi spravuje od chvíle, kdy předloni v prosinci padla vláda liberálního Reformního hnutí (MR) tehdejšího premiéra Charlese Michela, který je v současnosti předsedou Evropské rady.

Dosud nejdéle byla země bez vlády vzešlé z povolebních vyjednávání v letech 2010 až 2011, kdy nastoupila nová vláda premiéra Elia Di Rupa 589 dní po pádu kabinetu jeho předchůdce Yvese Letermea.

Jedenáctimilionová země s třemi oficiálními jazyky podle politologů doplácí na složitost politického systému vyžadujícího shodu mnohdy nesourodých stran reprezentujících jak většinovou vlámskou populaci, tak menšinovou frankofonní část obyvatel.

V současnosti vedou vyjednávání o vládě MR spolu s vlámskými křesťanskými demokraty (CD&V). Krále Philippa by měli šéfové těchto stran o výsledku informovat tuto sobotu. Podle belgických médií zatím rozhovory neslibují rychlý průlom.