Benátky postihly nejhorší záplavy za více než půlstoletí. Do budoucna má pomoci „Mojžíš“

Povodně v italských Benátkách

Povodně v italských Benátkách Zdroj: profimedia.cz

Povodně v italských Benátkách
Povodně v italských Benátkách
Povodně v italských Benátkách
Povodně v italských Benátkách
Povodně v italských Benátkách
31
Fotogalerie

Silné záplavy postihly slavné Benátky. Podobně rozsáhlou pohromu italské město zažilo naposledy v roce 1966. O život podle agentury ANSA přišli zatím dva lidé. Voda zaplavila proslulé náměstí svatého Marka, kde dosáhla hladina výšky až jednoho metru, a dostala se také do dominanty města - baziliky svatého Marka. Starosta Benátek Luigi Brugnaro vyhlásil stav nouze a zároveň požádal o pomoc italskou vládu.

Agentura Reuters informovala, že voda mimo historické centrum vystoupala dokonce až do výšky 187 centimetrů. To je téměř srovnatelné s posledními velkými záplavami z roku 1966, kdy voda vystoupala na 194 centimetrů. 

Zpravodajská agentura také napsala, že bazilika svatého Marka je zatopena teprve pošesté za posledních více než tisíc let, z toho však počtvrté za posledních dvacet let. Starosta Brugnaro tento fakt přičetl klimatickým změnám. 

A bude hůř. Meteorologové totiž v předpovědi na následující dny uvedli, že Benátky postihne další příliv vody, který by měl podle agentury AP přinést dalších až 160 centimetrů vody. 

Velká voda způsobila potíže logicky i v dopravě. Ta je nyní posílena o takzvané „waterbusy“, které by si měly s nastalou situací poradit. 

Podívejte se na aktuální dešťové zpravodajství v oblasti

Čekání na Mojžíše

Jak nejlépe zabránit dalšímu řádění vody ve městě? Pomoci má dlouho budovaný projekt nazvaný Mojžíš. Jde o systém protipovodňových bariér, které mají město chránit před záplavami během přílivu. Podle ekologů však poničí ekosystém benátské laguny.

Guvernér benátského regionu Luca Zaia uvedl pro televizi SkyTG24, že systém je již téměř hotov. Zároveň však ale doplnil, že si není jisté, zda by pomohl při záplavách takové síly, jakým nyní Benátky čelí.

Podívejte se na situaci v Benátkách