Berlín připravuje Němce na případný útok: Udělejte si doma zásoby jídla

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: ResoluteSupportMedia: Flickr

Německá vláda má ve středu poprvé od konce studené války schvalovat koncepci civilní obrany. V jejím rámci prý vyzve obyvatele, aby si doma vytvořili zásoby jídla a vody pro případ útoku nebo jiné katastrofy. Podle koncepce by měli být obyvatelé Německa schopni vydržet s vlastními zásobami jídla až deset dní a s vodou aspoň pět dní.

Každá domácnost by tedy měla mít doma dva litry vody na hlavu a den, napsal nedělník Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

List uvedl, že jde o první strategii civilní obrany od konce studené války a zpracovalo ji německé ministerstvo vnitra.

Koncepce má 69 stran. Uvádí sice, že „útok na německé území, který by si vyžádal konvenční obranu země, není pravděpodobný“, ale přesto nelze takové budoucí ohrožení vyloučit a je třeba se na ně připravit.

Obyvatelstvo země by tedy mělo být schopné zajistit si v případě nouze své potřeby samo, než to bude schopen učinit stát. Domácnosti by tedy měly mít nejen dostatečné zásoby jídla a vody, ale také hotovosti a paliv.

V Německu prý působí tisíce agentů turecké rozvědky
Turecká tajná služba MIT má po Německu 6000 informátorů a další plnohodnotné agenty a 500 udavačů tureckého původu. Napsal to dnes nedělník Welt am Sonntag s odvoláním na tvrzení bezpečnostního experta Ericha Schmidta-Eenbooma. „Ani (východoněmecké komunistické tajné službě) Stasi se nepodařilo vybudovat si v Německu tak širokou kontrolní síť,“ podotkl expert.

Praktiky MIT podle nedělníku zaměstnávají i německé poslance. Kontrolní grémium Spolkového sněmu chce, aby k tématu v parlamentu po prázdninách vystoupila vláda, řekl listu poslanec Zelených Hans-Christian Ströbele.

Dodal, že německé tajné služby a policie musejí okamžitě a naléhavě přehodnotit a přezkoumat spolupráci s Turky. „Jinak hrozí nebezpečí, že se budou podílet na trestné činnosti,“ varoval Ströbele.

Německo-turecké vztahy se v poslední době komplikují. Tento týden se na veřejnost dostaly informace německého ministerstva vnitra, podle kterých Turecko léta vědomě spolupracuje s islamistickými a teroristickými organizacemi na Blízkém východě a jeho prezident Recep Tayyip Erdogan to podporuje. O takové blízkosti Turecka k islamistickým uskupením dosud žádný z politiků v Německu veřejně nemluvil.

Turecká tajná služba MIT prý taky naléhá na německou rozvědku, aby Ankaře pomohla při stíhání a vydávání stoupenců duchovního Fethullaha Gülena, údajného strůjce neúspěšného tureckého puče.

Německo je v obtížné pozici. Ankara v březnu uzavřela s Evropskou unií dohodu o řešení migrační krize, kterou primárně vyjednávalo právě Německo, a nyní se Turci s její pomocí snaží ovlivňovat EU. Nedávno například Turecko pohrozilo, že nebudou-li zrušena víza pro jeho občany cestující do unie, přestane přijímat uprchlíky vracené ze zemí osmadvacítky.