Berlusconiho napadly u volební urny polonahé feministky

Italská policie odvádí jednu z feministek, které protestovaly proti chování Silvia Berlusconiho.

Italská policie odvádí jednu z feministek, které protestovaly proti chování Silvia Berlusconiho.

Italské voby mají svůj skandál. Když expremiér Silvio Berlusconi vstoupil do volební místnosti v Miláně, vrhly se k němu tři feministky z ukrajinské skupiny Femen s obnaženým poprsím. Protestovaly tak proti expremiérovým hříchům, jejichž vyvrcholením se stalo obvinění ze styku s nezletilou prostitutkou.

Menší než očekávaná je zatím účast v italských parlamentních volbách, v nichž se rozhoduje o novém složení parlamentu. První výsledky hlasování o obsazení obou parlamentních komor by měly přijít v pondělí odpoledne, oficiální výsledky se očekávají v úterý.

Ve srovnání s minulým hlasováním v roce 2008 je zatím podle italského tisku volební účast slabší. Zatím hlasovalo 13 procent ze 47 milionů oprávněných voličů, což je o dvě procenta méně, než před pěti lety. O něco větší účast je jen ve velkých městech, zejména v Římě a Miláně.

Svůj hlas už odevzdali vůdci nejsilnějších politických formací. Pozornost vyvolalo zejména hlasování expremiéra Silvia Berlusconiho doprovázené hlučným incidentem. Když Berlusconi vstoupil do volební místnosti v Miláně, vrhly se k němu tři feministky z ukrajinské skupiny Femen s obnaženým poprsím. Protestovaly tak proti expremiérovým hříchům, jejichž vyvrcholením se stalo obvinění ze styku s nezletilou prostitutkou.

Předpokládaný zisk hlasůPředpokládaný zisk hlasů | E15

Italská volbaItalská volba | E15

Bez většího poprasku naproti tomu hlasoval v Miláně dosavadní premiér Mario Monti, jehož centristické straně předvolební průzkumy přisuzují čtvrté místo. Vůdce levicové opozice Pier Luigi Bersani, který je považován za mírného favorita voleb, odevzdal hlas ve svém bydlišti v Piacenze.

Italské volby napjatě sleduje nejen italská politická scéna, ale i evropské finanční trhy a Brusel. Čeká se, zda zvítězí kandidát ochotný pokračovat v úsporném ekonomickém programu, založeném na rozpočtové kázni, škrtech a úsporách. Krizový propad italské ekonomiky, desetkrát větší ve srovnání s řeckou, by ohrozil celou Evropu.

Zastíněný Silvio