Bez dohody může prý Řecko spadnout opět do recese

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Řecko by letos mohlo znovu spadnout do hospodářské recese, pokud se nedohodne s mezinárodními věřiteli a neobnoví finanční stabilitu. V rozhovoru s agenturou Reuters to dnes řekl místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis. Řecko se z šestileté recese dostalo teprve loni, kdy jeho hrubý domácí produkt vykázal růst o 0,8 procenta.

Letos ale na řeckou ekonomiku dopadají vleklá jednání o dohodě, která má vést k uvolnění zbylých peněz z prodlouženého úvěrového programu pro Řecko.

Evropská komise v květnu zhoršila odhad růstu ekonomiky na letošní rok na 0,5 procenta z původně očekávaného tempa 2,5 procenta.

Růst Řecka závisí mimo jiné na dohodě

„Nelze to vyloučit, protože finanční stabilita je podmínkou hospodářského růstu,“ odpověděl Dombrovskis na otázku, zda by ekonomika Řecka letos mohla klesnout.

Odhad komise se opíral o předpoklad, že Řecko a mezinárodní věřitelé brzy naleznou shodu v jednáních, uvedl unijní činitel. „Nyní vidíme, že toto otálení pokračuje,“ sdělil Dombrovskis v rozhovoru na okraj návštěvy Slovinska.

Podle řeckých statistiků klesla řecká ekonomika v prvních třech měsících letošního roku proti předešlému čtvrtletí o 0,2 procenta.

Prodloužený záchranný program pro Řecko vyprší na konci června. Pokud se zadlužená země do té doby nedohodne s věřiteli na podmínkách, za kterých jí bude vyplacena zbývající část peněz z programu, hrozí, že nebude schopna splácet své závazky.

Financial Times: Řecko je krok od platební neschopnosti