Beze změny řízení státu nemůže dnešní Rusko uspět, míní Gorbačov

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: čtk

Michail Gorbačov
Vladimir Putin
Vladimir Putin
Dmitrij Medveděv a Alexej Miller
5
Fotogalerie

Autoritářské metody Vladimira Putina byly zpočátku oprávněné, cenou bylo ale snížení role parlamentu, soudů a občanské společnosti a omezení nezávislosti médií. V článku pro americký časopis Time to napsal poslední sovětský vůdce Michail Gorbačov. Beze změny řízení státu a bez demokracie nemůže podle něj dnešní Rusko uspět.

Putin zdědil po dřívějším ruském prezidentovi Borisi Jelcinovi krizi, ale byl velmi úspěšný ve stabilizaci situace, dokázal zachovat ruský stát a zlepšit jeho ekonomiku, soudí Gorbačov. Autoritářská opatření a režim "ručního řízení", k nimž se v první etapě uchyloval, byly správné. Cenou bylo ale snížení role parlamentu a dalších institucí a omezeni nezávislosti médií.

"Tyto chyby jsou stále viditelnější: hospodářský růst se zastavil ještě před zhoršením vztahů se Západem a před vyhlášením sankcí a rostoucí měrou ovlivňuje životy lidí," konstatoval bývalý prezident.

Za hlavní problémy dnešního Ruska Gorbačov považuje stagnující ekonomiku a pokles životní úrovně, masovou chudobu, korupci, nezákonné obohacování hrstky lidí a degradaci vzdělávání, zdravotní péče a vědy. "Prezident (Putin) každoročně o těchto problémech v parlamentu důrazně mluví. Beze změny systému vládnutí ale nemohou být vyřešeny," uvádí autor.

"Rusko může uspět jen prostřednictvím demokracie. Rusko je připraveno na politickou soutěž, na skutečný pluralitní systém, na spravedlivé volby a pravidelnou rotaci vlády. Toto by mělo určovat úlohu a odpovědnost prezidenta," uzavírá svůj článek Gorbačov.