Biden navrhuje šestitýdenní příměří v Gaze, armáda USA má postavit přístav pro humanitární pomoc

Americký prezident Joe Biden pronáší poselství o stavu Unie

Americký prezident Joe Biden pronáší poselství o stavu Unie Zdroj: ČTK / AP / Shawn Thew

Americký prezident Joe Biden pracuje na dojednání šestitýdenního příměří v Pásmu Gazy, které by zastavilo „srdcervoucí“ utrpení Palestinců. Biden to řekl ve svém projevu o stavu unie na půdě Kongresu. Prezident také nařídil americké armádě misi s cílem vybudovat dočasné přístavní molo u břehů Gazy pro doručování humanitární pomoci.

Takový projekt by podle něj umožnil masivní posílení dodávek pomoci do bojové zóny. Prezident USA také vyzval Izrael, aby „udělal svůj díl“ práce a umožnil větší přísun jídla a dalšího materiálu na palestinské území.

„Usilovně pracuji na dosažení okamžitého příměří trvajícího nejméně šesti týdnů,“ které by umožnilo propuštění izraelských rukojmí držených v Pásmu Gazy, uvedl Biden.

Spojené státy, které jsou spolu s Egyptem a Katarem prostředníkem v jednání o příměří mezi Izraelem a Hamásem, usilují o dosažení dohody o příměří už několik týdnů.

Při prvním a dosud jediném klidu zbraní v listopadu byla propuštěna přibližně polovina ze zhruba 250 lidí, které loni na začátku října odvlekli ozbrojenci Hamásu a jeho spojenců z izraelského území. Při teroristickém útoku zahynulo 1200 lidí, Izrael v odvetě zahájil ofenzivu v Pásmu Gazy. Bilance palestinských obětí v Pásmu Gazy od té doby překročila hranici 30 tisíc, uvádí palestinské ministerstvo zdravotnictví v Gaze ovládané Hamásem.

Velká část úzkého pobřežního pásu je po pěti měsících bojů mezi izraelskými jednotkami a Hamásem v troskách a humanitární katastrofa na místě se prohlubuje. Organizace OSN v této souvislosti varovaly před hrozícím hladomorem. Podle humanitárních skupin je nyní téměř nemožné dopravit humanitární pomoc na většinu území Pásma Gazy.