Bild: Vítěz německých voleb kývne na vyšší daně

Angela Merkelová

Angela Merkelová Zdroj: ctk/AP

Koaliční partner zatím v nedohlednu, a už jsou na stole první ústupky? V Německu, které dalo v neděli potřetí největší důvěru bloku CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové, ovšem s mankem pěti křesel do absolutní převahy ve Spolkovém sněmu, jsou věci zjevně v pohybu.

Emoce rozvířil nejčtenější deník Bild, který napsal, že generální tajemník CDU Hermann Gröhe přiměl své stranické kolegy, aby vyšli v koaličních námluvách vstříc druhé největší straně SPD a zvážili zvýšení horní sazby daně z příjmu fyzických osob. Jinak řečeno, aby porušili předvolební slib, že se daňová zátěž zvyšovat nebude. Sazba, naznačil Bild, by mohla stoupnout z nynějších 45 na 47 či dokonce až na 49 procent. Myšleno bez solidárního příspěvku, který je přídavnou daní z daně z příjmu.

Gröhe se proti tvrzení novin důrazně ohradil. „Tato informace je chybná. Náš volební program je nedotknutelný, zvyšování daní odmítáme,“ uvedl. „Velmi dobrý volební výsledek nám dává silný mandát, abychom za tuto pozici bojovali,“ dodal. Pozorovatelé nicméně připomínají, že toto odmítnutí není až natolik kategorické.

S podporou přispěchal Gröhemu na pomoc šéf unijní frakce v Bundestagu Volker Kauder. „Růst daní z dobrých důvodů vylučujeme. Není jediný důvod, abychom ještě před koaličními rozhovory opouštěli vlastní zásady,“ řekl.

Debatě o možném zvýšení daňové zátěže předcházela vyjádření spolkového ministra financí Wolfanga Schäubleho a místopředsedy CDU Armina Lacheta. Oba představitelé se shodli, že vyšší sazby nelze vyloučit a že je nutno připravit se na budoucí kompromis. Jejich výroky vyvolaly okamžitou zápornou reakci hospodářských svazů.

Německo je „Angie“. Kurz se nemění