Blair: invaze do Iráku přispěla ke vzestupu Islámského státu

Tony Blair

Tony Blair Zdroj: ctk/ap

Americká invaze do Iráku v roce 2003 je spoluzodpovědná za vzestup radikální organizace Islámský stát (IS). V rozhovoru poskytnutém americké televizní stanici CNN to uvedl bývalý britský premiér Tony Blair a za některé tehdejší chyby Londýna se zároveň omluvil. Kromě USA se vpádu do Iráku a svržení režimu Saddáma Husajna účastnila hlavně britská armáda vyslaná Blairovou vládou.

Podle Blaira je na tvrzení, že invaze do Iráku vedla ke vzestupu radikální organizace, jež nyní ovládá rozsáhlé oblasti na severu Iráku a severu a východě Sýrie, „zrnko pravdy“. „Samozřejmě nelze říct, že ti z nás, kteří odstranili Saddáma v roce 2003, nenesou žádnou zodpovědnost za situaci v roce 2015,“ řekl bývalý labouristický premiér.

Výraznou roli podle Blaira ale sehrálo i takzvané arabské jaro, tedy série lidových revolucí, které se v roce 2011 prohnaly arabským světem a způsobily pád autoritativních režimů například v Tunisku, Egyptě či Libyi. Tyto události vytvořily nestabilní prostředí v arabském světě a umožnily vzestup islamismu, uvedl Blair. Vinu na vzestupu IS podle něj nese ale i „sektářská“ politika předchozích iráckých vlád.

Samozřejmě nelze říct, že ti z nás, kteří odstranili Saddáma v roce 2003, nenesou žádnou zodpovědnost za situaci v roce 2015

Blairovo rozhodnutí zapojit se po boku USA do války proti Saddámovu režimu, které bylo založené na chybném tvrzení o existenci zbraní hromadného ničení ve skladech iráckého vládce, ještě řadu let po válce rozděluje veřejné mínění. V roce 2010 přispělo rovněž k porážce labouristické strany v parlamentních volbách.

Blair ale trvá na tom, že svržení Saddáma Husajna bylo správné. Pokud by k němu Západ nepřikročil, hrozil by podle něj Iráku syrský scénář. Omluvil se nicméně za chyby v plánování poválečného uspořádání blízkovýchodní země. „Omlouvám se za to, že zpravodajské informace, které jsme obdrželi, byly chybné,“ řekl Blair. „Omluvám se také za některé chyby v plánování, především za omyl v porozumění tomu, co se stane, když svrhneme (v Iráku) režim,“ dodal.

V Iráku v letech 2003 až 2009 zahynulo 179 britských vojáků. Komise vyšetřující účast Británie ve válce začala pracovat v roce 2009, zatím ale nezveřejnila žádné výsledky své činnosti.

Profil: Vzestup a pád Tonyho Blaira