Boris Johnson pořádal během lockdownu večírek. KLDR vypustila další raketu

Britský premiér Boris Johnson čelí kritice kvůli večírku během lockdownu.

Britský premiér Boris Johnson čelí kritice kvůli večírku během lockdownu. Zdroj: Reuters,E15

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Top události

Boris Johnson pořádal během lockdownu večírek

Britský ministerský předseda má problém. Jeho bývalý klíčový poradce Dominic Cummings na svém blogu v pátek odhalil, že se v době tvrdého lockdownu v květnu 2020 konal večírek přímo v sídle premiéra na Downing Street číslo 10. V té době bylo povoleno setkávat se pouze s jedním člověk z jiné domácnosti, a to za přísných podmínek sociálního distancování. Jak ale ukazuje uniklý e-mail, vládní aparát tato pravidla při večírku porušil. 

„Ahoj všichni, po neuvěřitelně náročném období si myslíme, že by bylo pěkné, kdybychom využili krásného počasí a dali si dnes večer pár sociálně distancovaných drinků na zahradě sídla premiéra. Prosím přijďte v šest a přineste si vlastní chlast,“ stojí v uniklém e-mailu jednoho z blízkých spolupracovníků Borise Johnsona. Na událost bylo pozváno kolem stovky lidí. Ve stejný den přitom vládní představitelé vyzývali britské občany, aby dodržovali pravidla, jak uvádí list The Guardian. 

KLDR podnikla další raketový test

Severní Korea vypustila na svém východním pobřeží dosud neidentifikovanou střelu, uvedly dnes tiskové agentury s odvoláním na jihokorejské vojáky a japonské úřady. Severokorejci mohli zkoušet balistickou raketu, uvedla agentura Reuters s odvoláním na japonskou pobřežní stráž.

Šlo by o druhý raketový test během necelého týdne, podniknutý poté, co severokorejský vůdce Kim Čong-un naléhal na armádu, aby pokročila s vývojem zbraní vzhledem k nestabilní mezinárodní situaci a zablokovaným jednáním s Jižní Koreou a Spojenými státy.

Severní Korea 5. ledna vypálila přes své východní pobřeží balistickou střelu. Severokorejská státní agentura později uvedla, že KLDR zkušebně odpálila nově vyvinutou hypersonickou raketu. První letošní severokorejský raketový test přišel jen pár dní poté, co se tamní vůdce Kim Čong-un zavázal k rozvoji zbrojního arzenálu, což odůvodnil nestabilní mezinárodní situací. Zkoušky balistických raket stejně jako testy jaderných zbraní zakazují Severní Koreji rezoluce Rady bezpečnosti OSN.

Čínský konkurent Amazonu vstoupil do Evropy

Čínský e-commercový gigant JD.com vstoupil do Evropy, konkrétně otevřel dva automatizované obchody v Nizozemsku. Společnost tak potvrzuje své dříve avizované plány, tedy expanzi za hranice Číny. V obchodech, které jsou prozatím ve městech Leiden a Rotterdam, nejsou pokladny ani obsluhy, pouze je potřeba si dané zboží předem objednat přes aplikaci. Více než obchod v klasickém slova smyslu se tak jedná o automatizovanou výdejnu. 

JD.com obchody otevřela pod značkou Ochama, už déle pro zákazníky mimo Čínu funguje online obchod JoyBuy.com. V Číně společnost disponuje také logistickou divizí, do značné míry se tak podobá americkému Amazonu. JD.com působí také ve Vietnamu.  

Z trhů a burz

Americké akcie včera převážně oslabily. Ke konci dne smazaly většinu předchozích ztrát. Investoři vyhlížejí zprávu o vývoji inflace a reakci americké centrální banky.

Dow Jonesův index včera ztratil 0,45 procenta a uzavřel obchodování na 36 068,87 bodu. Širší index S&P 500 klesl o 0,14 procenta na 4670,29 bodu a index Nasdaq Composite posílil o 0,05 procenta na 14 942,83 bodu.

Nejznámější kryptoměna bitcoin v pondělí opět oslabila. Během dne se poprvé od loňského září hodnota bitcoinu propadla pod 40 tisíc dolarů. Postupně ovšem ztrátu umazala a v úterý ráno její hodnota opět přesahovala 42 tisíc dolarů.

Tweet dne

„Byla hodnota 39 700 dnem, nebo nás čeká ještě více bolesti?“ ptá se investor Lark Davis na jednu ze zásadních otázek posledních dní. 

Stane se dnes 

  • Kazachstánský prezident Kasym-Žomart Tokajev představí kandidáta na premiéra země. Původní vládu prezident odvolal 5. ledna po propuknutí nepokojů, šéfem prozatímního kabinetu je Alikhan Smajlov.
  • Premiér Petr Fiala navštíví Slovensko. Při tradiční první zahraniční cestě se setká s premiérem Eduardem Hegerem, prezidentkou Zuzanou Čaputovou a s předsedou parlamentu Borisem Kollárem.
  • Světové ekonomické fórum (WEF) vydá výroční zprávu o globálních rizicích.
  • Světová banka zveřejní svůj výhled vývoje ekonomiky.