Banky z Wall Street loni dosáhly rekordních zisků. Jejich akcie letos porostou

Velké americké banky podle analytiků loni dosáhly rekordních zisků. Dařit se jim má i letos.

Velké americké banky podle analytiků loni dosáhly rekordních zisků. Dařit se jim má i letos. Zdroj: profimedia.cz

Goldman Sachs
JPMorgan Chase
Morgan Stanley
Bank of America
5
Fotogalerie

Velké americké banky Goldman Sachs, JP Morgan Chase, Morgan Stanley a Bank of America budou v nejbližších dnech postupně zveřejňovat hospodářské výsledky za celý rok 2021. Podle britského deníku The Financial Times (FT) je už teď jisté, že se finanční domy pochlubí rekordně vysokými zisky. Bankovnímu sektoru ve Spojených státech by se navíc mělo výrazně dařit i letos. 

Jako první budou o výsledcích hospodaření za čtvrté čtvrtletí, a tím pádem i za celý loňský rok informovat 14. ledna banky JP Morgan Chase a Citigroup. Následovat je bude 18. ledna banka Goldman Sachs a o den později se přidají  Morgan Stanley a Bank of America. 

Kromě Citigroup mají všechny společnosti podle analytiků dosáhnout historicky nejvyššího ročního profitu s tím, že nově stanovené rekordy budou patrně nějakou dobu platit. „Možná si budeme muset počkat až do roku 2024, než zase uvidíme tak vysoká čísla,“ řekl deníku FT Matt O’Connor z Deutsche Bank.   

Tomu ostatně napovídají výsledky z posledního uzavřeného kvartálu. Například zisk Goldman Sachs ve třetím čtvrtletí vzrostl o 63 procent na 5,28 miliardy dolarů, zhruba 114 miliard korun. Profit Bank of America za stejné období vyskočil o 58 procent na 7,7 miliardy dolarů.  

Aktivní investoři a upouštění rezerv

„Během loňska pomohly bankám zejména dva faktory. Tím prvním je rozpouštění rezerv, které si finanční domy vytvořily v roce 2020 v souvislosti s pandemií. Rozvolňování rezerv znamená vyšší zisky,“ vysvětluje portfolio manažer v makléřské společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler. Další významný faktor podle něj představuje robustní aktivita v investičním bankovnictví. 

Emise dluhopisů po celém světě v roce 2021 lámaly historické rekordy. Podobná situace nastala také v případě primárních úpisů akcií. „Z toho vyplývá, že peněžní ústavy generovaly extrémně vysoké poplatky ze služeb investičního bankovnictví,“ doplňuje Pfeiler. 

Instituce dosud využily své mimořádné výdělky především na investice do technologií, vykupování vlastních akcií a na bonusové výplaty zaměstnancům.  

Banky mohou čekat silný rok

Zatím vše nasvědčuje tomu, že finanční společnosti mají před sebou velice silný rok i letos. Šéfové Fedu už několikrát naznačili možné zpřísnění dosavadní uvolněné měnové politiky, tedy zvýšení úrokových sazeb v roce 2022, které by bankovním domům zvedlo jejich čisté úrokové výnosy. 

Obří americké banky tak na základě mínění odborníků patří pro rok 2022 mezi favorizované akciové sektory, do kterých se vyplatí investovat. Jejich cenné papíry loni zdražily v průměru o 35 procent a posilovaly i na začátku ledna.   

„Banky se skutečně obchodují za zajímavý násobek ročních zisků nebo účetní hodnoty. Letos se očekává rotace investorů z růstových do hodnotových sektorů. Burziáni začnou opouštět růstové, avšak drahé mladé technologické akcie a nakupovat méně růstové tituly, které se však dají nakupovat na atraktivních úrovních. Banky patří mezi typické reprezentanty takových odvětví,“ potvrzuje Pfeiler.

Tradičním finančním domům navíc podle něho může v příštích měsících odpadnout konkurence ze strany fintechových firem. „Právě v prostředí rostoucích sazeb se mohou byznys modely mladých fintechových dravců ukázat jako neživotaschopné. To bude pro banky znamenat méně potenciálních vyzývatelů, a jejich celková pozice se tak zlepší,“ domnívá se ekonom.

Vše, co potřebujete vědět o rostoucí inflaci:

Video placeholde
• Videohub