Brexit možná nebude, podporu v britském parlamentu nemá jistou

Theresa Mayová

Theresa Mayová Zdroj: CTK

Britská ministryně vnitra Theresa Mayová
Theresa Mayová
Britská premiérka Theresa Mayová
Hlavní představitelka stěžovatelů podnikatelka Gina Millerová
Hlavní představitelka stěžovatelů podnikatelka Gina Millerová
8
Fotogalerie

Opoziční liberální demokraté hodlají v britském parlamentu hlasovat proti zahájení jednání o odchodu z Evropské unie. Oznámil to dnes jejich vůdce Tim Farron, který jako jinou možnou alternativu označil konání dalšího referenda.Nejednotní jsou i členové největší Konzervativní strany. 

Odpůrci brexitu se v parlamentu snaží vytvořit jednotnou frontu. Liberální demokraté mají ale malou váhu: v parlamentu o 650 místech mají jen osm mandátů. Vše by tak záviselo stejně jen na většinových konzervativcích, mezi jejichž poslanci je nebo bylo hodně těch, kteří nesouhlasili s odchodem z EU.

Mluvčí premiérky Mayové počátkem listopadu uvedla, že všechny nezbytné přípravy k aktivaci článku 50 lisabonské smlouvy o fungování EU, který se týká odchodu ze společenství, stále pokračují. Vláda chce jednání zahájit do konce března příštího roku.

V lednu by se k možnosti zapojení parlamentu do rozhodování o spuštění procesu brexitu vyslovit britský nejvyšší soud, ke kterému se odvolala vláda poté, co nižší soudní instance - vrchní soud v Londýně - rozhodla, že poslanci se mají vyslovit.

Předseda opozičních labouristů Jeremy Corbyn prohlásil, že soudní výnos podle něj zdůrazňuje okamžitou potřebu přenést debatu o podmínkách vyjednávání na půdu parlamentu.

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová, která usiluje o setrvání v EU, prohlásila, že výrok soudu je "významný a ukazuje na to, jaký ve vládě vládne chaos a zmatky".