Paříž se po brexitu snaží přilákat bankéře z londýnské City, výjimku v pracovním právu jim ale nezajistí

Pohled směrem k Velkému oblouku, který je středobodem La Défense.

Pohled směrem k Velkému oblouku, který je středobodem La Défense. Zdroj: Profimedia.cz

Nový pravoslavný chrám v Paříži
Zlatý trojúhelník, oblast kolem Champs Elysées, Paříž
Vojáci nyní hlídkují po celé Paříži (7. ledna 2015)
Paříž - Eifelova věž
Paříž
8
Fotogalerie

Francouzská vláda nebude upravovat pracovní zákon, aby zavedla zvláštní status pro pracovníky z oblasti bankovnictví, které se snaží přilákat z Británie v rámci očekávaného brexitu. Prohlásil to dnes francouzský ministr financí Michel Sapin. Reagoval na stanovisko lobbistické skupiny Paris Europlace, která agentuře Reuters sdělila, že o "speciální status" pro manažery finančních firem usiluje.

"Myšlenkou je vytvořit status, který by byl osvobozen od společných pravidel v pracovním právu," řekl výkonný ředitel Paris Europlace Arnaud de Bresson. Podle něj by tím Francie nabídla větší flexibilitu.

Sapin potvrdil, že Francie chce pro bankéře přemístění do Paříže zatraktivnit. "Nemůžeme mít zvláštní postavení pro zaměstnance ve finančním sektoru," upozornil nicméně.

Paříž minulý týden zahájila reklamní kampaň, s jejíž pomocí chce přilákat z Londýna podniky, které se obávají negativních dopadů odchodu Británie z Evropské unie.

Podle představitelů pařížské čtvrti La Défense má reklamní kampaň poukázat na atraktivitu francouzské metropole, která nabízí relativně nízké nájmy a dobře fungující veřejnou dopravu.

V podnikatelském sektoru panují obavy, že britská vláda se v rámci jednání o odchodu z EU vzdá přístupu k jednotnému evropskému trhu, aby získala zpět kontrolu nad imigrací. Někteří bankéři varují, že takzvaný brexit by mohl oslabit pozici Londýna jako klíčového evropského finančního centra.

Šéf německé centrální banky a člen vedení Evropské centrální banky (ECB) Jens Weidmann v září upozornil, že pokud Británie v rámci odchodu z EU opustí rovněž Evropský hospodářský prostor (EHP), ztratí finanční instituce sídlící ve Spojeném království takzvaná passportingová práva, která jim umožňují volné provozování aktivit po celé EU.

Pokud by britské finanční společnosti ztratily volný přístup na trhy členských zemí EU, mohlo by podle studie Oliver Wyman v Británii zaniknout až 75 tisíc pracovních míst.