Brexit může omezit výrobu tradičních irských potravin, v ohrožení je i whiskey
Důsledků brexitu se obávají irské potravinářské společnosti, uzavření hranic může ovlivnit nejen výrobce lihovin.
Brexitu se obávají kromě Skotů i Irové, jeho důsledky ovlivní místní zemědělství a tradiční potravinářství. Zpřísnění hraničních kontrol výrobu může výrobu potravin zkomplikovat. Informoval o tom server Politico.eu. Výrobcům vadí hlavně možné komplikace na hranicích.
Nezřídka se stává, že produkty v procesu výroby překročí hranici hned několikrát, společnosti totiž mají své výrobny nebo dodavatele jak v Severním Irsku, tak i v Irské republice. Podle ministra pro Severní Irsko Jamese Brokenshirea se až třetina severoirského mléka zpracovává v sousední Irské republice.
Kamiony pivovaru Guinness zaznamenají za rok kolem deseti tisíců přejezdů hranic. Pouhé hodinové zpoždění každého z nich způsobí ztrátu ve výši několika milionů korun.
„Nejvíce potíží brexit přinese malým společnostem a farmám, které ale často jsou našimi dodavateli,“ říká Oliver Loomes z Dieageo Ireland pro Politico.eu. Diageo vlastní mimo jiné i zmíněný pivovar Guinness nebo likérku Baileys, která má podobné obavy.
Pro výrobce tradičních potravin je navíc Spojené království důležitým odbytištěm. Například výrobci sýru chedar vyváží do Británie většinu svých výrobků, omezení vzájemného obchodu by zřejmě znamenalo pokles výroby.