Británie se postavila proti evropské armádě, narušovala by prý postavení NATO

Britská armáda

Britská armáda

Britská armáda
Britská armáda
Děti si mohly vylézt na hlaveň tanku české armády s označením F-72.
Raketoplán CV-22B Osprey americké armády umí startovat i přistávat vertikálně.
Dny NATO v Mošnově u Ostravy: Německý tank Leopard 2
13
Fotogalerie

Spojené království je proti vytvoření evropské armády či společného vojenského velení. Takový krok by podkopával Severoatlantickou alianci (NATO), řekl dnes novinářům u příležitosti neformálního jednání ministrů obrany členských států Evropské unie britský resortní ministr Michael Fallon. Užší spolupráci v obranné a bezpečnostní politice prosazuje mimo jiné Německo.

 

"Souhlasíme, že Evropa potřebuje zareagovat na výzvy ohledně terorismu a migrace. Budeme se ale nadále stavět proti myšlence unijní armády nebo proti unijnímu vojenskému velení, což by jednoduše podkopávalo NATO. NATO musí zůstat základem naší obrany a obrany Evropy," řekl novinářům Fallon. Dodal, že podkopávání NATO by bylo chybným způsobem naplňování unijních cílů.

Obavy Británie ale nesdílí generální tajemník aliance Stoltenberg, který se zúčastnil bratislavské schůzky ministrů obrany zemí EU. "Vítám diskusi o posílení evropské spolupráce v oblasti obrany. Neexistuje žádný rozpor mezi silnou evropskou obranou a silným NATO. Vzájemně je posilují," řekl Stoltenberg novinářům při dnešním příchodu na jednání. Za důležité přitom považuje, aby se NATO a Evropská unie doplňovaly a aby nedocházelo ke zdvojování činností.

Představitelé NATO a EU podepsali letos v červenci dohodu o prohloubení spolupráce. Těsnější vazby by obě instituce mohly podle dřívějších informací navázat například v oblastech kybernetické bezpečnosti, hybridních hrozeb nebo při námořní spolupráci.

 

Podobný názor jako generální tajemník NATO zastává i šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová. "Posílení evropské obrany a partnerství s NATO nejsou ani ve vzájemném rozporu ani ve vzájemné konkurenci, jde o vzájemné posilování. Máme partnerství a chceme ho posílit," řekla Mogheriniová. Dodala, že současná debata mezi členskými zeměmi se týká posílení spolupráce v oblasti bezpečnosti a obrany bez návrhů na vytvoření evropských ozbrojených sil.

Ministři obrany zemí evropské osmadvacítky se na schůzce v Bratislavě podle Mogheriniové dohodli, že do listopadu by měl být hotov plán implementace evropské globální a bezpečnostní strategie v části týkající se bezpečnosti a obrany. "Budeme se zaměřovat na konkrétní kroky, které můžeme podniknout v rámci současných platných (unijních) smluv," uvedla Mogheriniová.

Těsnější spolupráci zemí evropské osmadvacítky by naopak uvítala německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová. "Nejde o krok směrem k vytvoření evropské armády. Cílem je sloučit rozdílné síly, abychom byli schopni rychlejšího jednání. Evropa je příliš pomalá, evropská odpověď na krize přichází někdy se zpožděním. Potřebujeme společný evropský postup," řekla ministryně a jako příklad uvedla německo-francouzskou brigádu, která podle jejích slov neomezuje suverenitu zúčastněných zemí. 

Von der Leyenová odmítla názory, že by užší spolupráce zemí EU ve vojenské oblasti vedla k oslabení NATO. "Potřebujeme silnou Evropu. Všechno, co posiluje Evropu v obraně, posiluje i NATO," řekla ministryně.

Prohloubení spolupráce armád unijních zemí prosazuje spolu Berlínem i Paříž - Německo a Francie budou vojensky nejsilnější unijní státy po očekávaném odchodu Británie z EU.