Britský schodek obchodu s EU stoupl na rekord, země z unie dováží polovinu zboží

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Aurelien Guichard via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Schodek britského zahraničního obchodu se zbožím se zeměmi Evropské unie se v lednu proti předchozímu měsíci prohloubil o 8,9 procenta na 8,1 miliardy liber (282,6 miliardy korun), což je nejvyšší údaj od roku 1998, kdy se tyto informace začaly sledovat. Celkový deficit zahraničního obchodu se zbožím se přitom snížil o 1,5 procenta na 10,29 miliardy liber.

Prohloubení deficitu s EU způsobil hlavně vyšší dovoz. EU zůstává největším obchodním partnerem Británie a na celkovém vývozu má podíl téměř 50 procent.

Británii za tři měsíce čeká hlasování o členství v Evropské unii. Každá informace o hospodářských vztazích je tak hojně využívána pro kampaň obou táborů, tedy jak zastánců, tak odpůrců členství v EU. Ti, kteří chtějí odejít z EU, tvrdí, že Británie by se měla zaměřit na nové trhy. Naopak zastánci členství tvrdí, že Británie může těžit z vlivu EU v rámci globálního obchodu.

Za tři měsíce do konce ledna schodek obchodu se zeměmi EU činil 23 miliard GBP a byl rovněž nejvyšší od roku 1998. Vývoz do EU za tři měsíce do konce ledna klesl na 32,7 miliardy liber, nejníže za šest let.