Brusel kritizuje evropské ekonomiky. Vadí mu návrhy rozpočtů pro příští rok

Sídlo Evropské komise v Bruselu.

Sídlo Evropské komise v Bruselu. Zdroj: Profimedia

Šéf Evropské komise Juncker přednesl ve Štrasburku zprávu o stavu EU
Návštěva unijních institucí nezavazuje novináře k žádnému předem naplánovanému počtu výstupů.
Sídlo Evropské komise v Bruselu
4
Fotogalerie

Evropská komise dnes upozornila Itálii, Francii, Portugalsko a Belgii, že jejich návrhy rozpočtů na rok 2018 představují riziko z hlediska plnění cílů v oblasti zadlužení a snižování deficitů členských zemí Evropské unie. Španělsko pak legislativní orgán požádal o aktualizaci návrhu rozpočtu a více informací k němu.

V dopisech vládám pěti uvedených zemí komise poukazuje na to, že navrhovaná snížení strukturálních deficitů nesplňují pravidla unie. Strukturální deficity nepočítají s výkyvy v příjmech a výdajích v důsledku ekonomického cyklu ani s jednorázovými položkami.

Podle rozpočtových pravidel unie má EK právo kontrolovat, zda jsou návrhy národních rozpočtů sestaveny v souladu s legislativou EU, která definuje limity rozpočtových schodků a zadlužení.

Francie má letos poprvé od roku 2007 snížit deficit pod tři procenta hrubého domácího produktu (HDP), jak vyžadují pravidla EU. Komise jí vytýká, že na příští rok si stanovila cíl 2,9 procenta, nikoli 2,8 procenta, jak bylo dohodnuto. Redukci strukturálního schodku plánuje "nepatrně vyšší než nula", zatímco požadavek zní 0,6 procenta HDP. Veřejné výdaje rostou rychleji, než povolují pravidla a pokles státního dluhu zaostává za požadavky.

Rovněž Itálie má problém se strukturálním schodkem, plánuje ho na 0,3 procenta, což je polovina požadavku. Komise ale při přepočítání zjistila, že ve skutečnosti je to pouze 0,2 procenta. Státní výdaje jsou v návrhu nadlimitní a snížení dluhu nulové.

Podobně jsou na tom i ostatní tři země.