Cameron: S Ruskem jsme se dostali blíž ke kompromisu o tom, co s Asadem

Britský premiér David Cameron

Britský premiér David Cameron Zdroj: ctk/AP

Stanoviska Západu a Ruska ohledně budoucnosti syrského prezidenta Bašára Asada se zásadně rozcházela, tato názorová propast je ale nyní o něco menší. Řekl to dnes britský premiér David Cameron po jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem během summitu skupiny velkých světových ekonomik G20 v turecké Antalyi.

Dvoudenní vrcholná schůzka se měla zabývat především podporou globálního ekonomického růstu, zastínily ji ale páteční teroristické útoky v Paříži, které si vyžádaly nejméně 129 obětí. K atentátům se přihlásilo radikální hnutí Islámský stát, které ovládá části Sýrie.

Cameron, citovaný agenturou Reuters, vyzval Putina ke spolupráci s mezinárodním společenstvím při podpoře změny režimu v Sýrii. Vyjádřil též naději, že celý proces ohledně Asadovy budoucnosti by nyní mohl postupovat rychleji než dosud. Ohledně potřeby dosažení kompromisu o Asadově osudu podle Camerona panuje všeobecná shoda.

„Existovala ohromná názorová propast mezi těmi, kteří si jako my myslí, že Asad by měl ihned odejít, a těmi, kteří jako prezident Putin (Asada) podporovali a podporují,“ uvedl Cameron. „Myslím ale, že tato propast je nyní menší,“ dodal s tím, že názory Západu a Asadových stoupenců by se podle něj mohly ještě sblížit. „Chce to ale kompromisy na obou stranách,“ řekl.

Západní velmoci a jejich arabští a evropští spojenci trvají na tom, že Asad nemůže být součástí žádného politického řešení krvavého konfliktu, který trvá již déle než čtyři roky. Asadovi stoupenci, Rusko a Írán, ale podporují myšlenku voleb, kterých by se Asad mohl zúčastnit. Konflikt v Sýrii si od roku 2011 vyžádal nejméně čtvrt milionu mrtvých a miliony lidí vyhnal z domovů.

Šéfovi Kremlu prý Cameron zopakoval, že ruské bombardování pozic umírněné syrské opozice je chyba. Podle nejmenovaného britského představitele ale hlava Ruska během hodinového setkání s Cameronem přislíbila, že Moskva se při leteckých úderech v Sýrii více zaměří na bašty radikálů z Islámského státu.

Britští a němečtí vůdci dnes během summitu v Turecku podle agentury AP prohlásili, že příští rok uspořádají dárcovskou konferenci pro Sýrii. Vybrané prostředky by měly sloužit lidem, kteří kvůli válce museli opustit své domovy nebo žijí v chudobě. Mezinárodní finanční podpora Sýrii prý v poslední době výrazně klesla.