Česká policie by fotbalové mistrovství zvládla také, míní policejní expert

Žízeň návštěvníků fotbalového šampionátu překvapila distributory

Žízeň návštěvníků fotbalového šampionátu překvapila distributory Zdroj: reuters

podplukovník Jakub Schoř
Stadion Jekatěrinburg
Stadion Kaliningrad
Socha Vladimíra Iljiče Lenina před stadionem Lužniki
Socha Vladimíra Iljiče Lenina před stadionem Lužniki
7
Fotogalerie

Ruské bezpečnostní složky zajišťují hladký průběh fotbalového šampionátu s maximálním úsilím. Počítají i s kybernetickými útoky, vysvětluje podplukovník Jakub Schoř, zástupce Národního fotbalového informačního střediska.

Fotbalový šampionát jde v naprostém klidu k finále. Jaká bezpečnostní opatření jej provázejí?

Úvodem lze použít jedno slovo, a to enormní. Samozřejmostí jsou bezletové zóny, odstupňované bezpečnostní perimetry stadionů, zvýšené kontroly a hlídky na vlakových nádražích, letištích a v dopravních prostředcích, opatření proti kybernetickým útokům tak, jako tomu je na všech významných globálních sportovních akcích.

Které ruské složky mají bezpečnost na starost?

Hlavním garantem bezpečnosti je ruská tajná služba FSB. Nicméně zajištění hladkého průběhu turnaje se neobejde bez spolupráce všech bezpečnostních složek v zemi. Proto bylo zřízeno mezirezortní řídicí centrum složené ze zástupců ministerstva vnitra, zahraničních věcí, obrany a sportu.

Využívají se i nejmodernější technologie?

Jedním je takzvaná fanouškovská akreditace, na základě které je umožněn vstup na jednotlivé stadiony. Tato akreditace nahrazuje vstupní vízum do Ruska a opravňuje k dalším výhodám, jako je bezplatné používání MHD v hostitelských městech či používání vyčleněných vlakových spojů mezi městy.

Zvládla by podobnou akci česká policie?

Policie ČR je v tomto ohledu velmi zkušená, byť se na našem území nekonají sportovní události s tak globálním přesahem právě jako teď MS ve fotbale. Čistě hypoteticky, pokud by se na našem území konala událost typu mistrovství Evropy nebo světa ve fotbale, dovolím si tvrdit, že by ho česká policie zvládla.