Česko se v boji s pandemií stalo ostrůvkem zkázy a beznaděje, uvádí CNN

Za nezvládnutou pandemií může vláda Andreje Babiše, ale i nezodpovědní Češi

Za nezvládnutou pandemií může vláda Andreje Babiše, ale i nezodpovědní Češi Zdroj: ČTK

Vládní opatření založená na datech o kapacitách nemocnic byly udělány pozdě, tvrdí experti
2
Fotogalerie

Česko se kvůli neúspěšnému boji s pandemií COVID-19 stalo malým ostrůvkem zkázy a beznaděje, kde počty nakažených i obětí rostou do závratných výšin. Vysvětlit, proč takový osud potkal právě relativně bohatou zemi se silným zdravotnictvím, demokraticky zvolenou vládou a přístupem k vakcínám je ale obtížné. Ke katastrofě totiž vedly desítky menších pochybení, špatných rozhodnutí a komunikačních omylů, napsala ve své analýze situace v České republice televizní stanice CNN.

"Zemí se šíří nová, infekčnější mutace viru, která dohnala české nemocnice na pokraj kolapsu. Bilance mrtvých překonala hranici 20 tisíc a v poměru k počtu obyvatel patří k nejvyšším na světě. Neexistuje ale důvod, proč by zrovna tento stát měl patřit k nejpostiženějším," píše CNN.

Vinu na potížích má přitom kabinet Andreje Babiše. "Vláda operuje na základě nešťastné strategie a dělá rozhodnutí založená na aktuálních kapacitách nemocnic, což znamená, že často přicházejí příliš pozdě," řekl CNN výzkumník Jan Kulveit z Oxfordské univerzity. "Existuje obrovský rozdíl mezi tím, když přijmete opatření včas a když s nimi čekáte deset dní. Desetidenní zpoždění ve chvíli, kdy je reprodukční číslo 1,4, znamená zdvojnásobení epidemie," dodal.

Epidemiolog Rastislav Maďar se podle CNN domnívá, že důvodem současné krize jsou tři zásadně špatná rozhodnutí vlády. Tím prvním bylo podle něj její odmítnutí řídit se doporučením odborného panelu a znovu zavést povinnost nosit roušky loni v létě. Druhým bylo znovuotevření obchodů před Vánoci a třetím neschopnost reagovat na šíření nové mutace začátkem ledna. "To byly tři obrovské chyby a teď se jen modlíme za to, aby nedošlo ke čtvrté," uvedl Maďar.

Demografka Dagmar Dzúrová z Univerzity Karlovy připomněla, že podstatné zhoršení epidemické situace v Česku souvisí také s politikou. Úřady podle ní loni na podzim nezasáhly včas kvůli krajským volbám. "Na rozdíl od jiných zemí, (Česko) nezvládlo druhou vlnu, a myslím, že roli v tom hrály volby," sdělil i epidemiolog Maďar.

"Vláda nenaslouchá odborníkům a pandemii řeší na základě vlastních politických potřeb. A když se opatření vysvětlují veřejnosti, dělají to politici, především premiér, což znamená, že část veřejnosti má už předem tendenci ta opatření z politických důvodů bojkotovat," tvrdí Dzúrová a poukazuje například na praxi v Německu, kde politici velkou část komunikace s veřejností přenechali expertům.

Kromě toho podle odborníků, které oslovila CNN, chybí v Česku i smysluplná finanční podpora, která by lidi motivovala dodržovat opatření včetně nařízené karantény. Problémem je i vymáhání restrikcí, šíření dezinformací a způsob, jakým pandemii zobrazují média. "Lidé jsou unavení, scházejí se soukromě, pořádají večírky, jezdí do hor a ignorují policii, která toho nemůže moc dělat," domnívá se Maďar.

Víru v konspirační teorie mohla podle CNN mezi Čechy upevnit loňská první vlna pandemie, kterou země zvládla bez větší újmy. "Výsledkem bylo, že velká část společnosti přijala názor, že se nic strašného nestalo a že dalekosáhlá opatření nebyla nutná," myslí si Dzúrová. Takový vývoj přitom teoretici nazývají "paradoxem úspěchu" - když preventivní opatření zabírají, pak veřejnost začne podceňovat vážnost hrozby a má za to, že prevence byla ztrátou času.

"Lidé vidí, jakou cenu si vybírají opatření a ne tu, kterou si vybírá virus. Proto přibývá hlasů, které zpochybňují vážnost nemoci, což je nevídané v zemi, kde na ni umírají tisíce lidí," zdůraznil Kulveit.

Podobně se vyjádřily i další experti. "Obávám se, že velká část české veřejnosti stále nechápe, jak vážná situace je a skutečně hrozivé je, že někteří lidé jednoduše přijali fakt, že každý den umírá zbytečně 100 či 150 lidí. Podle nich to není znepokojující, ale přirozené a nevyhnutelné, i když je to úplná tragédie," citovala CNN demografku Dzúrovou.