Papírnictví i další obchody přestály sobotu před zavřením bez velkých front, omezení čeká i autoservisy

Od pondělí 1. března do 21. března nebudou moci být oproti dosavadnímu stavu otevřená papírnictví, prodejny dětského oblečení a obuvi, galanterie nebo prodejny zbraní a střeliva. Zmíněný sortiment nebudou smět znovu prodávat ani hypermarkety a supermarkety.

Od pondělí 1. března do 21. března nebudou moci být oproti dosavadnímu stavu otevřená papírnictví, prodejny dětského oblečení a obuvi, galanterie nebo prodejny zbraní a střeliva. Zmíněný sortiment nebudou smět znovu prodávat ani hypermarkety a supermarkety. Zdroj: ČTK/Šulová Kateřina

Rozhodnutí vlády, která od pondělí kvůli zpřísnění protiepidemických opatření zavře řadu obchodů a provozoven, nákupní horečku mezi lidmi nezpůsobilo. Před papírnictvími a dalšími obchody se v sobotu dlouhé fronty netvořily. Na nové podmínky se chystají opravny automobilů, v nichž se komunikace se zákazníky omezí na minimum.

Lidé houfně nevyrazili ani do oblíbených prodejen s levným dětským zbožím, jako jsou Takko či KiK. Například v pražských Modřanech na náměstí čekali dopoledne před obchodem Pepco jen tři lidé, vcházet mohli postupně. V prodejnách platí limit 15 metrů čtverečních provozní plochy na jednoho zákazníka. Naopak ve zdejším papírnictví nebyl jediný nakupující.

Více zákazníků měly obchody Tesco. "Až o desítky procent byl větší zájem o sortiment, který od pondělí už nebude možné v prodejnách koupit," řekl mluvčí řetězce Václav Koukolíček.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) v pátek večer po mimořádném jednání vlády řekl, že kabinet zredukoval výjimky pro maloobchod a služby zhruba na polovinu. Těchto výjimek platí celkem 36.

Od pondělí 1. března do 21. března nebudou moci být oproti dosavadnímu stavu otevřená papírnictví, prodejny dětského oblečení a obuvi, galanterie nebo prodejny zbraní a střeliva. Zmíněný sortiment nebudou smět znovu prodávat ani hypermarkety a supermarkety. Oddělení s tímto zbožím budou muset oddělit páskou.

Omezen bude i provoz autoservisů. I když mohou dále fungovat, zákazníci už nebudou smět dovnitř do provozoven. S odkazem na informace od ministerstva průmyslu a obchodu to uvedl Svaz dovozců automobilů.

„Servisní služby oprav vozidel už nejsou přímo uvedeny ve výjimkách z opatření. Bylo ale ze strany ministerstva jednoznačně potvrzeno, že autoservisy mohou od 1. března fungovat s tím, že klienti nesmějí mít přístup do provozovny,“ řekl tajemník svazu Josef Pokorný. „Veškerou komunikaci je třeba uskutečnit ve venkovních prostorách, a to včetně venkovních prostor autoservisu,“ dodal.

Opravny automobilů mohou i nadále provádět veškerou činnost. „Kontakt se zákazníkem musí být omezen pouze na předání vozidla ve venkovních prostorách za dodržení hygienických pravidel, kde se případně i podepíší zakázkové listy a další náležitosti,“ dodal Pokorný.