Čína investuje téměř půl bilionu korun do rozvoje letišť či železnice

Dolary (ilustrační foto)

Dolary (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: 401(K) 2012 via Flickr

Čínská vláda schválila železniční a letištní projekty v hodnotě přes 120 miliard jüanů (468 miliard korun). Informovala o tom Národní rozvojová a reformní komise (NDRC). Peking se investicemi do rozvoje infrastruktury snaží odvrátit prudké zpomalení růstu domácí ekonomiky.

Schválené projekty zahrnují podle agentury Reuters například rozšíření letiště na ostrově Chaj-nan, který je oblíbenou turistickou destinací. Nejnákladnějším je projekt železničního spojení mezi hlavními městy provincí Che-fej a Če-ťiang, který si vyžádá zhruba 96 miliard jüanů (375 miliard korun).

Hrubý domácí produkt (HDP) Číny loni vzrostl o 7,4 procenta, což bylo nejpomalejší tempo za posledních 24 let. Růst druhé největší ekonomiky světa tak poprvé od roku 1998 zaostal za vládním cílem, který počítal s růstem 7,5 procenta.

Ekonomové čínské centrální banky dnes mírně snížili odhad letošního růstu HDP na rovných sedm procent z dříve očekávaných 7,1 procenta. Dodali nicméně, že v příštích šesti měsících by měl růst sílit, zejména díky stabilnějším cenám domů a silnější zahraniční poptávce. Ekonomové ale ve zprávě upozornili, že jejich prognózy nepředstavují oficiální výhled centrální banky.