Čína nabídla finanční pomoc Pákistánu. Devizové rezervy v zemi klesly od začátku roku o 42 procent

Pákistánští obchodníci

Pákistánští obchodníci Zdroj: Profimedia

Hospodářskou krizí sužovaný Pákistán získá ekonomickou pomoc od Číny. Po dnešním setkání nového pákistánského premiéra Imrana Chána a čínského premiéra Li Kche-čchianga to uvedl vysoký čínský diplomat. Žádné podrobnosti zatím zveřejněny nebyly.

Pákistán se potýká s vážnou hospodářskou krizí, jeho devizové rezervy klesly od začátku roku o 42 procent a činí asi osm miliard dolarů, což pokrývá sotva dvouměsíční dovoz zboží a služeb. Minulý měsíc slíbila poskytnutí záchranného balíčku ve výši šesti miliard dolarů Saúdská Arábie, to ale Pákistánu podle všeho nebude stačit a Islámábád se chystá požádat o záchranný úvěr osmi miliard dolarů Mezinárodní měnový fond.

"Během setkání se obě strany v zásadě shodly, že Čína poskytne Pákistánu potřebnou podporu a pomoc, aby se mohl vyrovnat se současnými ekonomickými obtížemi," řekl po schůzce politiků náměstek čínského ministerstva zahraničí Kchung Süan-jou. "Pokud jde o konkrétní opatření, povedou dotčené úřady obou stran podrobnou diskusi," dodal.

Chán se už v pátek setkal s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Oba během tiskové konference chválili vzájemné přátelské vztahy, o případné ekonomické pomoci však nepadlo ani slovo.