Číňané se dohodli s BMW na miliardové zakázce, v Německu zřejmě postaví továrnu na baterie

BMW

BMW Zdroj: profimedia.cz

Německá automobilka BMW uzavřela kontrakt s největším čínským výrobcem baterií pro elektromobily Contemporary Amperex Technology Ltd (CATL) v hodnotě zhruba jedné miliardy eur (26 miliard korun). Kontrakt mu umožní postavit továrnu na výrobu článků pro elektrická vozidla v Evropě.

Čínská firma už lokalitu pro výstavbu závodu hledá, jednou z variant je podle agentury Reuters východoněmecké město Erfurt. Zdroje agentury sice přesné místo potvrdit nechtějí, durynské ministerstvo hospodářství ale agentuře sdělilo, že s čínskou firmou jedná.

Rozhodnuto však ještě není, v úvahu připadá několik evropských lokalit. Mluvčí německého ministerstva hospodářství uvedla, že uzavření kontraktu je čistě obchodní záležitostí a vláda se rozhodování neúčastnila.

Sedm let starý podnik, který vznikl jako pobočka japonského výrobce baterií ATL, vstoupil v polovině měsíce na akciovou burzu, aby získal prostředky na rozšíření výroby. Tržní hodnota podniku tak dosáhla 12,3 miliardy dolarů (276 miliard korun).

Automobilka BMW loni zvýšila odbyt elektrických a hybridních automobilů o 65,6 procenta na 103 080 vozů. Firma doufá, že letos se objem prodaných elektromobilů zvýší na 140 tisíc vozů, příští rok jich chce dodat více než půl milionu.