Čínská ekonomika loni rostla o osm procent, v závěru roku ale přišlo ochlazení

Přístav v čínském městě Čching-tao

Přístav v čínském městě Čching-tao Zdroj: ČTK / AP / Uncredited

Čínská ekonomika zaznamenala v roce 2021 meziroční růst 8,1 procenta, v druhém pololetí tempo růstu ale výrazně zpomalilo. Ve čtvrtém čtvrtletí hrubý domácí produkt (HDP) oproti stejnému období loňského roku vzrostl o čtyři procenta. 

Ke konci roku růst číské ekonomiky zpomaloval, projevil se především propad prodejů nemovistostí a tempa jejich výstavby. Některé místní vlády také snižovaly platy úředníků,což se projevilo na náladě spotřebitelů.

Čtyřprocentní růst v posledních třech měsících loňského roku je sice větší než 3,6procentní vzestup, který předpokládali analytici, ale nejslabší za poslední rok a půl. V předchozím čtvrtletí růst čínského HDP činil 4,9 procenta, a v prvním čtvrtletí dokonce 18,3 procenta.

Loňský 8,1procentní meziroční růst je nejvyšší za poslední desetiletí, částečně za ním ale stojí pomalejší vzestup v roce 2020, kdy čínskou ekonomikou otřásla pandemie a přísné uzávěry. Růst hrubého domácího produktu (HDP) tehdy činil 2,3 procenta. I tak byla Čína jedinou z velkých světových ekonomik, která zaznamenala v roce 2020 růst. Odborníci předpokládali, že druhá největší ekonomika světa za loňský rok vykáže vzestup o 8,0 procent.

Za pomalejším tempem ekonomiky v loňském posledním čtvrtletí stojí kromě problémům na realitním trhu podle Reuters také přísná protikoronavirová opatření, která omezila spotřebu. Podle agentury Kjódó se na tempu růstu rovněž projevil strach z další vlny infekcí a možných otřesů na finančních trzích.

Prognózy varují, že pomalejší tempo růstu jako v posledních dvou čtvrtletích loňského roku bude přetrvávat i v letošním roce kvůli novým epidemiím koronaviru a snaze vlády přimět rozsáhlý realitní sektor k omezení zadluženosti. To může mít globální dopady a snížit čínskou poptávku po oceli a spotřebním zboží.