Éra vysokých úroků ohrožuje předražené akcie. Burziáni se klidí do bezpečí

Investoři se v posledních týdnech masivně zbavují růstových akcií, tedy titulů slavících největší úspěchy v prostředí živelného hospodářského růstu.

Investoři se v posledních týdnech masivně zbavují růstových akcií, tedy titulů slavících největší úspěchy v prostředí živelného hospodářského růstu. Zdroj: Carlos Delgado

Wall Street zažívá velkou akciovou rošádu. Investoři se v posledních týdnech masivně zbavují takzvaných růstových akcií, tedy titulů slavících největší úspěchy v prostředí živelného hospodářského růstu. Namísto nich přikupují akcie tradičního, konzervativnějšího byznysu schopného lépe se držet během horších časů. Typicky tak technologické akcie v investorských portfoliích ustupují těm spotřebitelským, finančním či energetickým. Znalci trhu hovoří o tom, že investoři se prostřednictvím takzvané hodnotové akcie začínají vracet nohama na zem a neakceptují zdaleka tak vysoká ocenění akcií jako doposud.

„Motorem rotace z růstových do hodnotových akcií je hlavně nárůst dluhopisových výnosů, respektive očekávané zpřísňování měnové politiky. Vzhledem k tomu se dostávají pod tlak hlavně akcie, které jsou k fundamentu relativně hodně drahé a bez přísunu levných peněz na trh těžko obhájí vysoké ceny,“ říká analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Investoři jsou podle něho stále opatrnější. „Míří do titulů, jejichž hodnota je podloženější zisky a cena není přemrštěná,“ dodává.

Během uplynulých dvou týdnů tak například o šest procent spadly akcie Amazonu, deset procent ztratily akcie Microsoftu, takřka o pět procent zlevnily akcie Applu, obdobně i akcie Alphabetu, sedm procent odepsaly akcie Tesly, a pád dokonce o čtrnáct procent zažily akcie výrobce grafických karet Nvidia. Naopak akcie typicky hodnotových akcií bank a finančních institucí zažily pohledem indexu S&P Financials v průměru takřka šestiprocentní růst. 

Masivnější rotace mezi oběma typy akcií je na Wall Street znát od závěru loňského roku. Veřejně obchodovaný fond ETF iShares mapující hodnotové akcie z indexu S&P 500 tak například v polovině ledna vystoupal na historický vrchol, přičemž investoři na něm od Vánoc vydělali kolem necelých šesti procent.

Na akciích obdobného ETF sledujícího růstové akcie investoři naopak bezmála sedm procent prodělali. Obdobně za uplynulé dva týdny ztratil technologický index Nasdaq koncentrující povětšinou právě růstové akcie. 

Základním důvodem poklesu cen růstových akcií je obava investorů z podstatného zhoršení byznysu v důsledku dražších peněz. „Očekávaná inflace ovlivní výši úrokových sazeb, a tím pádem klesne objem úvěrů, zároveň vysoce zadlužené společnosti budou mít pří vyšších sazbách problémy se splácením a to celé ovlivní ekonomický růst,“ vysvětluje partner fondu Da Vinci Vlastimil Bijota. Právě rychle rostoucí technologické firmy bývají mnohdy více zadluženy a jsou tak citlivější na vyšší úrok. 

„Ve výsledku tak růstové tituly nebudou již atraktivní a investoři budou spíše alokovat prostředky do hodnotových titulů, které jsou odolnější vůči větším tržním poklesům,“ dodává Bijota.

Růstové akcie zároveň během pandemie podražily výrazně více než hodnotové, které se tak staly relativně podstatně levnějšími. „Růstové akcie se během let 2020 a 2021 pohledem ukazatele ceny a zisku na akcii pohnuly ze zhruba sedmnáctinásobku až k třicetinásobku, zatímco hodnotové z dvanáctinásobku k patnáctinásobku,“ vysvětluje analytik české Citi Jaromír Šindel. 

Důvody k nákupům hodnotových akcií se přitom zatím ani zdaleka nevyčerpaly, a to především v souvislosti s očekávaným vývojem zámořské měnové politiky. „Trh očekává, že se měnová politika Fedu bude zpřísňovat, což by mělo i nadále podporovat zájem o hodnotové akcie. Zájem se může ještě zintenzivnit v případě nad očekávání silné intenzity tohoto zvyšování,“ dodává analytik společnosti XTB Jiří Tyleček. 

Video placeholde
Jak bude vypadat investiční rok 2022? • Videohub