Cvičení NATO v Polsku se účastnilo na 31 tisíc vojáků

cvičení Anakonda vojáků NATO

cvičení Anakonda vojáků NATO Zdroj: ctk

Rozsáhlé vojenské cvičení NATO, které dnes skončilo v Polsku, prokázalo schopnost společně bránit region před vzrůstající hrozbou na východě. Prohlásil to podle amerického deníku The New York Times polský ministr obrany Antoni Macierewicz na závěr největších manévrů na území Polska od roku 1989. Cvičení se od 7. června účastnilo na 31 tisíc vojáků zemí NATO a Finska, Makedonie, Švédska a Ukrajiny.

„Toto cvičení prokázalo, že jsme v bezpečí,“ prohlásil ministr Macierewicz, jehož země manévry organizovala krátce před summitem NATO, jež se uskuteční příští měsíc ve Varšavě. Dodal, že Polsko tak přispělo v době, kdy svět čelí „hrozbě z Východu“. Rusko dlouhodobě kritizuje jakoukoli přítomnost aliančních vojáků poblíž své hranice a opakovaně vyhrožuje, že podnikne odvetné kroky.

Cvičení v Polsku Anakonda-16 se účastnilo přes 3000 vozidel, včetně tanků Leopard 2A4, 105 letadel a 12 námořních plavidel. Na bezpečnost při přesunech vojenské techniky dohlížely smíšené hlídky vojenské policie z Česka, Polska, Chorvatska, Slovenska a USA. „Pro vojenské policisty je to unikátní příležitost, jak si reálně procvičit policejní podporu při tak velkém cvičení,“ zhodnotil účast 29členné české jednotky její velitel major Lukáš Stejskal.

cvičení Anakonda vojáků NATOcvičení Anakonda vojáků NATO|ctk

„Polsko je excelentním výcvikovým prostorem a Anakonda umožňuje plně otestovat připravenost polské armády,“ uvedl velitel cvičení polský generálporučík Marek Tomaszycki.

Cvičení Anakonda se v Polsku pořádají každý sudý rok již deset let. Dosud se jich zúčastnilo celkem na 50.000 vojáků. To letošní bylo s 31.000 vojáků největší. Zastoupeni byli kromě 14.000 amerických a 12.000 polských též vojáci z dalších 17 členských zemí a několika partnerských států aliance (Finska, Makedonie, Švédska a Ukrajiny).

cvičení Anakonda vojáků NATOcvičení Anakonda vojáků NATO|ctk

Praktickou část zahájil minulé úterý seskok 1200 výsadkářů z Polska, USA a Británie u města Toruň ve střední části Polska. U obce Chelmno si vojáci otestovali výstavbu 330metrového mostu, který přes řeku Vislu postavili za půl hodiny. Na práci německých a britských vojáků dohlížela americká vojenská policie, bezpečnost ze vzduchu zajišťovaly americké vrtulníky Apache a polské helikoptéry Sokol.

Vojáci si během deseti dnů vyzkoušeli i cvičení protiraketové obrany, simulaci nočního útoku s využitím vrtulníků či reakci na útok zbraněmi hromadného ničení.