Demoralizující a skličující. Trumpův kandidát do nejvyššího soudu USA zkritizoval prezidenta

Donald Trump

Donald Trump Zdroj: Reuters

Donald Trump
Donald Trump
Donald Trump s manželkou
4
Fotogalerie

Kandidát amerického prezidenta Donalda Trumpa na člena nejvyššího soudu USA Neil Gorsuch označil jako demoralizující a skličující kritická slova nové hlavy Spojených států na adresu justice. Podle agentury Reuters to po jednání s Gorsuchem prohlásil demokratický senátor Richard Blumenthal.

Gorsuchův mluvčí Ron Bonjean následně potvrdil, že kandidát na post soudce nejvyššího soudu skutečně tato slova v rozhovoru se senátorem použil.

Trumpova vyjádření se týkají případu jeho kontroverzního prezidentského nařízení, kterým pozastavil azylové programy a zakázal vstup občanů sedmi muslimských států na území USA. Dekret obratem napadly státy Washington a Minnesota jako diskriminační a federální soud v Seattlu minulý týden platnost prezidentova nařízení pozastavil. Spor nyní řeší odvolací soud.

Federálního soudce Jamese Robarta, který o dočasném zablokování dekretu rozhodl, Trump označil za "takzvaného soudce" a jeho právní názor za "směšný".

Blumenthal v rozhovoru s televizí CNN řekl, že Gorsuchovi sdělil, že Trumpovy výpady proti justici jsou nepřijatelné. Gorsucha proto vyzval, aby prezidentovy komentáře odsoudil.

"Po jistém váhání řekl, že je považuje za skličující a demoralizující," řekl Blumenthal, který je členem justičního výboru Senátu. Tento výbor bude Gorsuchovu nominaci posuzovat. Blumenthal dodal, že Gorsuch zastává vyhýbavý postoj, pokud jde o veřejné odsouzení Trumpových výpadů. "To je také důvod, proč jsem jeho nominací hluboce znepokojen," poznamenal senátor na adresu Gorsucha.

Podle amerických právních expertů se žaloba proti Trumpovu dekretu postupně dostane až k nejvyššímu soudu USA, který má podle ústavy devět členů, ale po loňské smrti soudce Antonina Scalii je pouze osmičlenný. Čtyři jeho členové zastávají liberální stanoviska, čtyři jsou konzervativci. Trump sice jmenoval jako devátého soudce konzervativně orientovaného Gorsucha, ale podle CNN se do doby, kdy soud může začít projednávat sporné imigrační nařízení, Gorsuch své funkce nestačí ujmout.