Digitální ekonomika jihovýchodní Asie roste nad očekávání rychle

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie
Studie společností Google a singapurského holdingu Temasek předpokládá, že hodnota internetové ekonomiky v oblasti jihovýchodní Asie překročí do sedmi let 240 miliard dolarů. To je o 40 miliard dolarů více, než zmíněné firmy odhadovaly před dvěma roky. Důvodem rychlého růstu je především lepší a cenově dostupnější mobilní připojení v dané oblasti.

Tržby digitální ekonomiky by v jihovýchodní Asii v letošním roce měly dosáhnout 72 miliard dolarů. To je o 37 procent více, než před rokem, ukázala analýza. Do roku 2025 by měly digitální trhy sledovaných zemí (Vietnam, Thajsko, Indonésie, Filipíny, Singapur, Malajsie) překročit částku 240 miliard dolarů. Nejrychleji rostoucí internetovou ekonomiku v regionu má nyní Indonésie, jejíž hodnota by podle prognózy měla do roku 2025 vzrůst na 100 miliard dolarů. To představuje zhruba 40 procent výdajů na region.  

Jedním z hlavích důvodů rychlého růstu je cenově dostupný mobilní internet v oblasti jihovýchodní Asie. Pozitivně zapůsobilo i zvýšení konektivity a snížení ceny, tvrdí studie.  Šest studovaných zemí má dnes více než 350 milionů uživatelů internetu, což je o skoro sto milionů více, než v roce 2015. Oblast jihovýchodní Asie se tak řadí mezi nejrychleji rostoucí internetové oblasti světa.  

„Každý měsíc registrujeme přibližně 3 miliony nových uživatelů internetu, kteří přistupují k internetu téměř výhradně prostřednictvím mobilního zařízení,“ řekl viceprezident Google pro region Indie a jihovýchodní Asie Rajan Anandan webu CNBC. „Na růstu ekonomiky v regionu se podílelo i snížení ceny za mobilní internet, jehož cena za posledních pár let klesla téměř o 50 procent,“ doplnil Anandan. 

Uvedl také, že nejrychleji rostoucím sektorem internetového hospodářství je nakupování v e-shopech. Ve virtuálních obchodech by se  letos mělo protočit přes 23 miliard dolarů. „Online nakupování vzrostlo meziročně o více než 100 procent, přičemž evidujeme zhruba 120 milionů uživatelů, kteří nakupují tímto způsobem,“ řekl Rajan Anandan. Doplnil, že tři největší hráči na tamním trhu jsou nyní společnosti Shopee, Tokopedia a Lazada, které se podílejí na 70 procentech všech nákupů. 

V regionu vzrostly také investice do nově vznikajících odvětví internetového hospodářství, včetně finančních služeb, zdravotní péče nebo vzdělávání. Společnosti podle studie investovaly do rozvoje technologií v první polovině letošního roku více než 500 milionů dolarů, což je více, než částka v celém roce 2017, tvrdí zpráva Google a Temasek.