Do Itálie po moři proudí tisíce imigrantů, deset zemřelo u pobřeží Libye

Imigranti při plavbě přes Středozemní moře

Imigranti při plavbě přes Středozemní moře Zdroj: IOM

Severoafričtí imigranti přistávají u břehu italského ostrova Lampedusa.
Zachránění imigranti a palubě britské válečné lodi HMS Bulwark
imigranti
Na Kosu se bouří imigranti (11. srpna 2015)
Imigranti ve stanovém táboře v Calais
6
Fotogalerie

Nejméně devět migrantů přišlo o život při dnešní sérii lodních neštěstí u libyjského pobřeží. Deset dalších, včetně čtyř dětí, je nezvěstných. 

Pobřežním hlídkám a dobrovolným záchranářům se podařilo v moři zachytit více než tisícovku migrantů, informovala agentura AFP.

Před úsvitem zasahovala loď Dignity 1 nevládní humanitární organizace Lékaři bez hranic u gumového člunu, z něhož už mnozí uprchlíci spadli do vody. Zachránit se podařilo 120 osob, deset je ale nezvěstných.

V průběhu dne bylo devět mrtvých nalezeno na jiné lodi. Příčina jejich smrti nebyla zatím stanovena. Podmínky na palubách lodí a člunů jsou natolik tvrdé, že mnozí migranti podlehnou následkům dehydratace či právě překonávané nemoci. Mnozí bývají ve stísněných podmínkách doslova umačkáni.

Z Libye v posledních měsících proudí do Itálie stovky či tisíce migrantů týdně. K růstu migrační vlny z tohoto severoafrického státu přispívá i politická nestabilita země, která je od svržení Muammara Kaddáfího v roce 2011 roztříštěná.

Podle údajů Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) z tohoto týdne připlulo letos do Itálie přes Středozemní moře na 146 tisíc migrantů, což je už skoro stejně jako za celý loňský rok, kdy to bylo téměř 154 tisíc. Asi 31 tisíc lidí letos na cestě za lepším životem z Afriky do Itálie v moři zahynulo.